Bouwen aan de toekomst, dat is wat prefab betonspecialist Van Dijk Beton wil doen. Die ambitie is nieuw leven ingeblazen na de overname door De Lek Beton in 2017. Maar het bedrijf is al sinds eind jaren vijftig van de vorige eeuw actief. “Wij zijn gespecialiseerd in seriematige productie, zoals keerwanden, en projectgebonden productie, zoals geluidsschermen. Ook voor productie van grotere prefab elementen beschikken we over de benodigde faciliteiten”, zegt directeur Marc Pijpers. “Dit jaar worden de huidige portaalkranen vervangen, waardoor het mogelijk wordt elementen tot 60 ton te produceren.”
“Nederland is een echt een prefab land. Binnen deze sector wordt steeds duurzamer gewerkt. Van Dijk Beton stimuleert het circulair ontwerpen, waardoor het mogelijk wordt producten na gebruik op een andere manier toe te passen.” Dit is volgens Pijpers een logische ontwikkeling. “Beton heeft een technische levensduur van wel 100 jaar, terwijl de functionele levensduur van een project veel korter is. Het re-usen (hergebruiken) verdient daarom volgens ons de voorkeur boven het recyclen van betonproducten.”
Projectmanager Paul de Vries houdt zich bij Van Dijk Beton bezig met de strategische ontwikkeling, onder meer op het gebied van duurzaamheid. “Wij vinden het erg belangrijk om betonproducten meer circulair en duurzamer te maken. Van Dijk Beton is daarom ook ondertekenaar van het Betonakkoord. Hiermee willen we de samenwerking met de andere ondertekenaars, zoals Rijkswaterstaat, ProRail en tal van grote en kleinere aannemers versterken. Met ProRail is inmiddels een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een duurzame keerwand, het zogenaamde Innovatiepartnerschap.”
De Vries: “De verduurzaming van de betonketen is een geweldig doel om aan te werken en absoluut noodzakelijk. Onze opdrachtgevers nemen steeds vaker duurzaamheidseisen op in hun bestekken en Programma van Eisen.” Ook op organisatieniveau is Van Dijk Beton bezig met duurzaamheid: “We proberen onze eigen energievoorziening en ons machinepark zo energiezuinig mogelijk in te richten. Ook op productniveau werken we zo duurzaam mogelijk. We gebruiken diverse secundaire toeslagstoffen, zoals gecertificeerd betongranulaat als vervanger voor grind. Daarnaast ontwikkelen we mengsels op basis van alternatieve bindmiddelen. Hiermee kun je je positief onderscheiden.”
Van Dijk Beton wordt ingeschakeld voor veel verschillende projecten. Pijpers: “Zo leveren wij betonproducten voor de nieuwe rijksweg bij Rotterdam, de A16, aan aannemerscombinatie De Groene Boog.” Van Dijk Beton werkt aan veel GWW-projecten, zowel lokaal als landelijk. “Wij staan onder andere bekend om onze geluidswanden, die maken we met regelmaat.” Het bedrijf levert om die reden een bijdrage aan het Project BAAK (Blankenburgverbinding A15/A20). Verder levert het producten voor de Rondweg Groningen (A7). Ook voor projecten waarbij extreem hoge eisen worden gesteld aan de maatvastheid en afwerking krijgt Van Dijk Beton vaak de voorkeur boven andere leveranciers. “Zo zijn er onlangs prefab elementen geleverd aan Defensie voor de vliegtuigafreminstallaties (VAI) bij vliegbasis Volkel, en leveren we binnenkort prefab betonnen scherfwanden voor Tennet.”
Volgens Pijpers onderscheidt Van Dijk Beton zich in specialisatie, flexibiliteit en transparantie. “Van Dijk is geen groot bedrijf, we hebben een kleine overhead en de communicatielijnen zijn kort. We zijn flexibel en slagvaardig. Uiteindelijk draait het bij een project om vertrouwen. Wij zijn op detailniveau open, eerlijk en duidelijk over de kosten. Voor ons zijn dat vanzelfsprekende voorwaarden voor een goede samenwerking.”