De Waalpaal trillingsvrij
02:39
19-07-2017

Trillingsvrij en geluidsarm funderen in beperkte ruimten

Het funderen in binnenstedelijk gebied, inpandig, in of onder infrastructurele kunstwerken of in allerlei industriële toepas­singen lukt, vanwege de beperkte ruimte meestal niet met een conventionele heistelling. De Waalpaal heeft zich toegelegd op het trillingsvrij en geluidsarm funderen, juist in die beperkte werkruimten. Jan Conijn, bedrijfsleider van De Waalpaal, geeft een toelichting op de verschillende technieken en gunt ons een kijkje in de keuken.

De Waalpaal is onderdeel van de Van ’t Hek Groep, een totaalaanbieder op het gebied van funderingstechnieken met ruim driehonderd mensen in vaste dienst en een omzet van ruim honderd miljoen euro en daarmee marktleider in Nederland. De Waalpaal is het langstlopende bedrijfsonderdeel en werd opgericht in 1911. “We houden ons bezig met het installeren (heien en geschroefd aanbrengen) van zowel conventionele alsmede door ons zelf ontwikkelde paalsystemen”, zegt Jan Conijn. “Dankzij onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van funderingstechnieken hebben we voor ieder project een geschikt paalsysteem in huis, om in te spelen op de vragen en wensen uit de markt. De geringe afmetingen van ons materieel maken het mogelijk om de funderingspalen aan te brengen in beperkte werkruimten.”

De Waalpaal trillingsvrij

Gegoten schroefpunt
Als specialist in trillingsvrije paal-/schroefmethoden installeert De Waalpaal een diversiteit aan paalsystemen. Jan Conijn: “Stalen buispalen worden reeds jarenlang toegepast bij het uitvoeren van funderingsherstel en bij projecten waarbij sprake is van een beperkte werkhoogte. De inwendig geheide stalen buispaal is een trillingsarm grondverdringend paalsysteem die we aanbrengen in diameters variërend van 168 tot en met 559. Als het gaat om geschroefde systemen bestaat de keuze uit de Waal-Compact-Paal, de Waal-Schroef-Injectiepaal, de Schroef-Injectiepaal en de Casing Draaipaal (met groutinjectie). Vooral die laatste is heel breed inzetbaar en kunnen we gesegmenteerd aanbrengen met groutinjectie in diameters van 219 tot en met 457. Het installatieproces van dit paalsysteem is trillingsvrij en geluidsarm. De Casing Draaipaal wordt opgebouwd uit op elkaar gelaste stalen buissegmenten. Ook dat maakt het wederom mogelijk te werken onder hoogtebeperking. Sinds kort is dit paalsysteem ook beschikbaar met een gegoten boorpunt. Sommige gemeenten schrijven een gegoten schroefpunt voor als alternatief voor de gelaste boorpunt. Constructief maakt het overigens geen verschil.”

Hydrocracker
De Casing Draaipaal is door De Waalpaal al op vele projecten geïnstalleerd. “We hebben diverse KV-stations met deze palen gefundeerd en zijn ‘hofleverancier’ voor de petrochemische industrie”, zegt Jan Conijn. “De paal is namelijk heel goed in staat om momenten en horizontale dwarskrachten op te nemen. Zo hebben we in de haven van Rotterdam de basis gelegd voor de Hydrocracker van ExxonMobil, die dankzij de innovatieve hydrocracking technologie ultra-laagzwavelige brandstoffen zoals diesel en kerosine en basisoliën uit hoogzwavelige halffabricaten produceert. We hebben hiertoe 300 Casing Draaipalen aangebracht met groutinjectie. Door het toepassen van groutinjectie is feitelijk iedere gewenste diepte te bereiken. Op dit project variëren de Casing Draaipalen van negen tot dertig meter lengte.”

Volgens Jan Conijn wordt De Waalpaal ook regelmatig ingeschakeld om inpandig te heien of schroeven. “In bestaande gebouwen kunnen we bijvoorbeeld extra palen aanbrengen om de vloerbelasting te verhogen en bestaande bedrijfsvloeren te verzwaren.”

De Waalpaal trillingsvrij

Zusterbedrijven
De Waalpaal loopt vaak voorop in de ontwikkeling van nieuwe technieken en complexe funderingsoplossingen, zegt Jan Conijn. “Als onderdeel van de Van ’t Hek Groep zijn wij in staat om het gehele funderingstraject te verzorgen, inclusief bodemonderzoek, sonderingen en funderingsadvies. Op alle grondmechanische vraagstukken hebben wij een antwoord en kunnen dat onderbouwen met een passend advies. Op die manier selecteren we binnen onze groep de juiste partner voor ieder funderingsvraagstuk. Is de oplossing niet mogelijk via De Waalpaal, dan kunnen we een beroep doen op onze zusterbedrijven Gebr. van ’t Hek of Kuipers Funderingstechnieken. Ons zusterbedrijf Hektec houdt zich uitsluitend bezig met geo- en funderingstechnieken en is gespecialiseerd in engineering, monitoring en controle. Daarmee bieden we opdrachtgevers een totaalpakket van diensten in het traject van ontwerp tot oplevering. Zo komen we altijd tot een optimaal eindresultaat.”

Automatisch heien
Het materieel wordt door De Waalpaal grotendeels in eigen beheer ontwikkeld. Jan Conijn: “We zijn voortdurend bezig met de (door)ontwikkeling van ons materiaal en onderhoud- en revisiewerkzaamheden. Vorig jaar nog hebben we bijvoorbeeld twee eigen boorkasten gebouwd. Behalve palen trillingsvrij aanbrengen hechten we zoals gezegd veel waarde aan het geluidsarme aspect. Bij het merendeel van onze machines is alleen het geluid van het aggregaat hoorbaar, zo stil functioneert het materieel. Voor inpandige werkzaamheden staat het aggregaat of het hydropack bovendien buiten opgesteld. Ondanks de compactheid van onze machines kunnen we toch behoorlijk forse diameters palen aanbrengen. In de toekomst zullen we ons nog meer gaan richten op de ontwikkeling van stellingen om nóg grotere diameters palen te kunnen installeren, in beperkte ruimten. Later dit jaar introduceren we de nieuwste versie van onze Compact-Paal stelling en zetten we de volgende stap in het automatisch heien. Kortom, er staat nog genoeg op de planning.”

Tekst: Roel van Gils     Beeld: De Waalpaal

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

HurksSoetaert-Soiltech funderingsspecialist boorpalen