01:39
30-01-2015

Turnkey nieuwbouw voor Allied Motion

In slechts acht maanden bouwtijd is, op een oppervlakte van ruim 5.300 m², de nieuwbouw van Allied Motion gerealiseerd. De ‘Lean’ ingerichte productie- en kantoorruimte op industrieterrein Kil III in Dordrecht betreft een zogenaamd Design & Build project, dat is uitgevoerd door Hercuton b.v.

“Het betreft een turnkey nieuwbouw”, vertelt Ivo van der Mark, commercieel directeur van Hercuton. “We zijn niet alleen verantwoordelijk voor het bouwkundige deel van het project, maar ook voor alle installaties en de infra, van voorbereiding en ontwerp tot en met de sleutelklare oplevering.” Turnkey bouwen is een trend die Hercuton de afgelopen jaren heeft ingezet, vertelt hij. “We profileren ons steeds meer als totaalaanbieder in de bouw. In die hoedanigheid realiseren we momenteel ook het distributiecentrum van Alcoa Architectuursystemen in Harderwijk, waarvoor we ook het onderhoud voor onze rekening zullen nemen. Voor Allied Motion zijn we hier op dit moment over in gesprek.”

Betonnen massa
Allied Motion ontwerpt en vervaardigt relatief kleine hoogwaardige elektromotoren voor medische, industriële en commerciële toepassingen. De nieuwbouw is speciaal voor het bedrijf ontworpen en is voorzien van alle benodigde faciliteiten. De afdelingen Engineering, Productie en Logistiek   zijn actief met elkaar verbonden, wat de efficiency ten goede komt. De gebouwoppervlakte bestaat uit 740 m² kantoorruimte en 1.900 m² bedrijfsruimte onder één dak. “Al in de ontwerpfase is veel aandacht besteed aan de exploitatie van het pand”, vertelt Van der Mark. “Er is gekozen voor betonnen gevels en een betonnen dak, om het klimaat zo goed mogelijk te kunnen beheersen. De betonmassa voorkomt dat het pand snel opwarmt of afkoelt, waardoor flink bespaard kon worden op de benodigde koel- en warmtecapaciteit in het kantoor.”

Om de bouw in acht maanden te kunnen realiseren, heeft Hercuton het ontwerp uitgewerkt in 3D. “Vervolgens hebben we dit uitgezet in een tijdspad. We hebben het gebouw gevisualiseerd in een 4D-animatiemodel, dat we met alle onderaannemers hebben gedeeld. We hebben een planning gemaakt van wie wanneer beschikbaar was en daar alle werkzaamheden en leveringen op ingedeeld. Dit zorgde voor een aanzienlijke tijdsreductie.” Hercuton is gestart met de bouw van het kantoorgedeelte, omdat hier de meeste afbouw- en installatiewerkzaamheden verricht moesten worden. “De opdrachtgever heeft bewust gekozen voor nieuwbouw in prefab beton, onder meer vanwege de hoge bouwsnelheid die hiermee gepaard gaat.”

Opvallend aan het gebouw is de glazen kopgevel, die het gebouw echt cachet geeft. “Ook in de rest van het gebouw is veel glas voorzien”, aldus Van der Mark. “Zo kun je vanuit het kantoordeel de activiteit in de hal zien – de spil van het bedrijf – en vice versa. Daarnaast is gekozen om de begane grond vloer in glas uit te voeren.”

Trots
De nieuwbouw van Allied Motion is in augustus in gebruik genomen. Van der Mark kijkt met een goed gevoel terug op het project. “We zijn trots dat we in zo’n korte tijd zo’n pand hebben mogen maken, zonder problemen en zonder vertragingen. Onze opdrachtgever is erg tevreden. En wij hebben er weer een ambassadeur bij.”

Tekst: Lieke van Zuilekom

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners