Platform over beton en staal in de bouw
Twee stralend witte bakens, verschillenden toch verwant
Het drietandig volume van Trinity.

Twee stralend witte bakens, verschillenden toch verwant

Nieuw hotelproject in Diegem

In opdracht van projectontwikkelaar Candor ging hoofdaannemer Cordeel Temse in 2021 van start met de bouw van twee nieuwbouwhotels in Diegem: U-Flats en Trinity. Alle betonelementen werden aangemaakt door dochteronderneming C-Concrete. Binst Architects stond in voor het ontwerp van de twee gebouwen, die duidelijk hun verwantschap laten zien door de toepassing van witte betonnen gevelelementen.

Horizontaliteit en verticaliteit naast elkaar.

De sterktes van wit beton

Voor het wit beton werd gebruik gemaakt van Aalborg witte cement, SWC CEM 1 52.5 R. Aalborg Portland, wereldwijd marktleider in witte cement, ziet hiermee haar aandeel in toekomstgerichte betonbouw binnen een hedendaagse architectuur verder stijgen. De voordelen van wit beton zijn intussen genoegzaam bekend, zoals een mooi en fris uitzicht, een gladde afwerking en een optimale reflectie van het zonlicht.

Speels effect van horizontaliteit en verticaliteit

Het westelijk gelegen gebouw, Trinity, is een drietandig volume van 9 bouwlagen met een geprononceerde rastergevel rondom. De diepe dagkanten en het reliëf in de detaillering accentueren de rigide rasterstructuur. De ramen van het gebouw verspringen per verdieping en geven de gevel een levendige uitstraling. Trinity telt 208 hotelkamers op de verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich de ondersteunende functies, waaronder een restaurant.

Verspringende raamopeningen en vlakke gevelpanelen in wit beton.

Het oostelijk gelegen volume, U-flats, is een aparthotel met 7 bouwlagen en 160 kamers voor korte en middellange verblijven. Aanvullende functies, waaronder een fitnessruimte en een ‘guest laundry’, faciliteren de langere verblijven. Robert Osinga, projectarchitect bij Binst Architects: “Het architecturaal concept van Trinity is gebaseerd op een uitgesproken verticaliteit. Bij U-Flats daarentegen werd de horizontaliteit benadrukt met een horizontale belijning in donkere geaccentueerde boorden. Tussen deze boorden werd de gevel afwisselend ingevuld met beglazing en betonnen gevelpanelen. Het reliëf in de gevelpanelen oogt als een sierlijk gedrapeerde voile. De toepassing van wit beton zorgt voor een frisse en hedendaagse uitstraling die opvalt tussen de omliggende bebouwing.”

Gevelpanelen in wit geprofileerd beton.

Betonnen sandwichpanelen voor een snellere opbouw

Nikolas Schack, Quality & Concrete Supervisor bij C-Concrete: “We hebben hier gewerkt met sandwich betonpanelen die kant en klaar geplaatst konden worden op de bouwwerf. De panelen bestonden uit een structurele binnenwand in grijs beton, een isolatielaag en een buitenwand in wit beton. Het specifieke bouwproces werd hierdoor aanzienlijk versneld maar maakte ook dat bepaalde elementen wel tot 20 ton wogen. De witte Aalborg Portland cement zorgde niet enkel voor een blijvend mooi esthetisch uitzicht van het beton, maar vergde van ons ook extra aandacht om eventuele vervuiling tijdens het productie- en opslagproces tegen te gaan. Ook de aparte vorm van bepaalde elementen, met grote raamopeningen, én de geprofileerde afwerking van de buitenwanden zorgden voor een bijkomende moeilijkheidsgraad. De geprofileerde betonnen panelen bieden als extra voordeel dat het regenwater beter en sneller afgevoerd wordt. Voor de twee hotels samen verwerkten we in totaal 950 betonelementen, waarbij 750 m3 in wit beton werd uitgevoerd.”

Nog duurzamer

Aalborg Portland (Cementir Group) neemt overduidelijk haar verantwoordelijkheid op voor wat betreft klimaatopwarming, carbon emissies en duurzaam bouwen. Zo stelt ze vanaf heden haar nieuwe Aalborg White® cement met een lagere CO2 ter beschikking, genaamd D-Carb® CEM II/A-LL.52.5R. Dit cement zorgt voor een gegarandeerde 15% CO2-reductie in vergelijking met CEM I 52.5R en mét behoud van alle eigenschappen zoals sterkte na één dag en een optimale verwerkbaarheid. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details