00:59
04-01-2018

Uitbreiding hoofdkantoor VDL: Wanden belangrijk aandachtspunt bij engineering betoncasco

De uitbreiding van het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven is in volle gang. De constructie van dit vijflaagse nieuwbouwdeel met ondergrondse parkeergarage neemt steeds concretere vormen aan. In opdracht van Hurks engineert, produceert en levert Holcon de betonnen prefab wanden en borstweringen van het casco. Daarnaast levert het bedrijf de betonnen trappen en bordessen in samenwerking met Multicom te Kampen. 

Marcel van Engen, technisch commercieel medewerker bij Holcon, was nauw betrokken bij de verkoopgesprekken van het betoncasco. “De hoogte en het gewicht van de wanden vormden een belangrijk aandachtspunt”, vertelt hij. “Enerzijds wilden we slim en efficiënt bouwen, met zo groot mogelijke elementen voor de stabiliteit van het pand. Anderzijds moesten we rekening houden met de transportmogelijkheden, de ruimte op de bouwplaats en de kraancapaciteit. Daarin zochten we het optimum.” De elementen konden voor dit project een maximum gewicht van circa zestien ton hebben. Door de verschillende verdiepingshoogten hebben de wanden uiteenlopende afmetingen. De hoogste wanden zijn meer dan vier meter. Deze worden op hun kant vervoerd en moeten op het werk worden gekanteld.

Aansluiting constructiedelen
Een ander aandachtspunt betrof de aansluiting van de betonconstructie op de overige constructiedelen, zoals de vloeren en de staalconstructie. Ingenieursbureau Boevé, die veelal de projecten voor Holcon engineert, stemde dit met deze partijen af. Ook werden de E- en W-installaties in het 3D-model verwerkt. Eventuele clashes kwamen al in een vroeg stadium aan het licht en konden aan de voorkant worden opgelost. Van Engen: “Specifieke zaken, zoals de aansluiting van de prefab betonnen borstwering op de staalconstructie en de locatie van allerlei koppelankers, overlegden we met de staalleverancier en vloerfabrikant. Samonco, het montagebedrijf, geeft de juiste montagevolgorde aan. Daar stemmen wij de juiste productievolgorde en de leveringen van de betonnen elementen op af.”

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | Franken Architectuur

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Python