Platform over beton en staal in de bouw
Software

Ultra-slimme logistiek voor tientallen projecten tegelijk

‘Let’s automate your production with BIM’. Dat is de slogan van BIM4Production.

BIM4Production—Laserprojection
Dankzij läserprojection is er sprake van een foutloze maatvoering.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Profity bv

6 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met de BIM4Production software kunnen bouwbedrijven vanuit een en hetzelfde 3D BIM-model hun planning, productie en transport aansturen. De software zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de totale bouwsector verandert. 

Dat is dan ook precies de ambitie van BIM4Production. Het Rijssense bedrijf droomt ervan om de bouwsector blijvend te veranderen. “De bouwsector is toe aan sociale innovatie”, vindt Karel Kamp, operationeel directeur. “Omdat Nederland een kenniseconomie heeft, worden voor de echte bouwactiviteiten vooral buitenlandse werknemers ingezet. Dit is een ontwikkeling waar je vanuit humanitair oogpunt vraagtekens bij kunt zetten. Waarom niet onze robots verrijken, de productiemogelijkheden verbeteren en onze eigen kenniswerkers het werk laten doen? Dat is wat BIM4Production mogelijk maakt!”

BIM4Production maakt voor tienduizenden elementen een visuele planning.

Ultra-slimme logistiek

Onlangs is BIM4Production geïnstalleerd bij Spaansen, producent van prefab betonnen wandelementen. “Hier is nu overduidelijk te zien hoe bouwbedrijven over enkele jaren allemaal kunnen functioneren”, vertelt Kamp. “Het gebruik van het 3D BIM-model beperkt zich niet meer tot de voorbereidingsfase, maar is zodanig verrijkt dat het ook de planning en productie, het transport, de levering en de montage regelt. De software gebruikt het BIM-model van het project als uitgangspunt en extraheert dit vervolgens op intelligente wijze naar wat nodig is voor de planning, de ideale volgorde, de aansturing van de robots, de productie en het transport. Kortom, het regelt een ultra-slimme logistiek.”

De oplossing voor uiteenlopende problemen

De software speelt niet alleen in op de sociale problemen in de bouw, maar ook op andere problemen waar de bouwwereld tegenaan loopt. Krappe bouwplaatsen, korte doorlooptijden en steeds scherpere budgetten om er maar een paar te noemen. In al die situaties levert BIM4Production de slimme logistiek. Zo worden nu bij Spaansen alle geprefabriceerde wanden en vloeren zo efficiënt mogelijk en ‘just-in-time’ naar de juiste locatie getransporteerd.

Met behulp van verregaande robotisering kunnen onze eigen kennismedewerkers het werk doen.

Co-creaties

De toepassing van BIM4Production gaat altijd via co-creatie. Kamp: “Het beste resultaat wordt bereikt als we zo vroeg mogelijk bij de optimalisatie betrokken zijn; dan kan de klant onze kennis en ervaring optimaal inzetten. Co-creatie leidt tot een duidelijke aanpak en scope. De langetermijndromen, waardecreaties en doelen worden gezamenlijk bepaald, om ze vervolgens om te zetten in actieplannen. Door deze aanpak is er een gezamenlijk ambitie met een langetermijnvisie.”

De softwareoplossing regelt planning, productie, transport, levering en montage.

Juist op grote schaal

Dankzij BIM4Production is de fabriek van Spaansen nu verregaand geautomatiseerd. Hierdoor kan het bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan het landelijke productiedoel van 100.000 woningen per jaar. De software managet moeiteloos tientallen projecten tegelijkertijd, ongeacht het aantal tekeningen en de vele verschillende elementen die geproduceerd moeten worden. Met de 3D-tekeninformatie uit BIM maakt de software voor al die tienduizenden elementen een visuele planning, tot en met de montage. 

BIM4Production is generiek ontwikkeld om industrieel elementen te produceren. Het kan dan ook overweg met houtskeletbouwelementen, prefab badkamers, kozijnen, gevels, staalconstructies en andere prefab producten. Per project regelt en levert de software wát nodig is en wanneer het nodig is. De productieflow is project onafhankelijk. Just-in-time dus.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details