Platform over beton en staal in de bouw
Uniek funderingsherstel voor verzakkende woningen 
Inwoners van de voormalige mijnstreken in Limburg ondervinden schade aan hun woningen die te herleiden zijn naar de mijnbouwactiviteiten uit het verleden.

Uniek funderingsherstel voor verzakkende woningen 

Inwoners van de voormalige mijnstreken in Limburg ondervinden schade aan hun woningen die te herleiden zijn naar de mijnbouwactiviteiten uit het verleden. De schade is zichtbaar door scheurvorming of verzakkingen. In Amstenrade zijn onlangs zes woningen ‘verlost’ van verdere verzakking door een wel heel bijzondere techniek, bedacht en ontwikkeld door Dywidag.

We zijn door aannemer Van Wijnen benaderd om ons licht te laten schijnen op de funderingsproblematiek bij de zes woningen in Amstenrade, begint Robert Jansen van Dywidag. “Er lagen enkele oplossingen op tafel, maar die bleken nogal ingrijpend voor de bewoners. Het zou resulteren in veel hinder en bovendien waren er twijfels of de geopperde methodieken wel het juiste resultaat zouden bieden. Wij zijn benaderd om de aanpak te versimpelen en dat heeft geleid tot een compleet andere methodiek.”

Het gewicht van de woning is een vast gegeven, dus de enige mogelijkheid was om de fundatie-oppervlakte te vergroten.

Oppervlakte vergroten

De zes woningen zijn op staal gefundeerd met een traditionele strokenfundering. “We hebben eerst als het ware een ‘nulmeting’ gedaan waarbij we de grondspanningen hebben gecontroleerd”, legt Jansen uit. “Daaruit kwam naar voren dat een en ander in evenwicht was. Zodra er ook maar iets verandert in de grond, is de kans groot dat er zettingen optreden. Om van die problematiek af te komen, moet de grondspanning worden verlaagd. Het gewicht van de woning is een vast gegeven, dus de enige mogelijkheid was om de fundatie-oppervlakte te vergroten. En dat is bereikt door de kruipruimte vóór vol te storten met beton en deze aan de bestaande fundering vast te spannen. Daarmee creëren we aanzienlijk meer oppervlakte waardoor de grondspanning enorm daalt en de massa die wordt toegevoegd in verhouding minimaal is. Mochten er plaatselijk weer zettingen optreden, dan fungeert de fundering onder de woningen als één grote plaat en is de kans op scheurvorming nihil. De krachten worden nu verdeeld over een veel groter oppervlak.”

Mochten er plaatselijk weer zettingen optreden, dan fungeert de fundering onder de woningen als één grote plaat en is de kans op scheurvorming nihil.

Enkelstrengs VZA-systeem

Ook vanuit praktisch oogpunt was de oplossing van Dywidag een veel interessanter alternatief. “We hoefden geen activiteiten in de woning uit te voeren, wat maakte dat de bewoners geen overlast ondervonden van de werkzaamheden, los van een stukje bereikbaarheid over planken naar de voordeur. Rondom de woningen is namelijk een sleuf gegraven, waarbij gaten in het metselwerk zijn gemaakt om van buitenaf in de kruipruimte te komen. De kruipruimte is vervolgens volgestort tot een bepaalde hoogte, zodat deze nog altijd bereikbaar blijft voor bewoners. Vervolgens is ook de sleuf volgestort om zo een stabiele randbalk te creëren waaraan de oude strokenfundering en nieuwe vloer zijn verankerd. Het hele pakket is aan elkaar gespannen met het Dywidag enkelstrengs VZA-systeem. Het eindresultaat stemt naar ieders tevredenheid. Geonius heeft de oplossing geotechnisch beoordeeld en kwam tot de conclusie dat de grondspanning dermate is gedaald waarbij een stabiele rij woningen is ontstaan. Plaatselijke zettingen hebben geen invloed.” Ingenieurs-bureau Heino heeft in opdracht van DYWIDAG dit concept constructief uitgewerkt.

De oplossing van Dywidag is ook opgepakt door de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade. “Het wordt officieel gezien als een erkende oplossing en dat heeft ertoe geleid dat we inmiddels ook al een volgend project in opdracht hebben”, besluit Jansen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details