rotterdam up:town
01:20
31-10-2018

up:town | rotterdam

Modulair samengestelde tunnelbekisting op maat

Tijdens de realisatie van de imposante woontoren up:town wordt ook de expertise van Klink Bekistingen op letterlijk hoog niveau getoond. In opdracht van Stebru Bouw verzorgt het in het Overijsselse Hasselt gevestigde bedrijf namelijk vanaf de tweede tot en met de 33e woonlaag de tunnelbekisting en bijbehorende beveiligingsvoorzieningen. Oplossingen die geheel binnen de eigen assemblageafdeling worden samengesteld en op locatie in Rotterdam hun waarde bewijzen tijdens het storten van de betonvloeren en -wanden. Vincent Overgoor, tekenaar/werkvoorbereider binnen Klink, licht de werkzaamheden toe.

rotterdam up:townDe binnenkant van een tunnel (copyright: D. Hofman, Stebru Bouw B.V.).

Om de stort van de betonnen vloeren en wanden gladjes te laten verlopen, heeft Klink Bekistingen gekozen voor een modulaire en met eindwanden uitgeruste tunnelbekisting. “De bekisting is 10,80 meter lang en telt twee tunnels van 6 meter breed en één van 7,50 meter”, aldus Overgoor. “Dit laatste heeft te maken met de beukbreedte, die varieert namelijk per woning. De door ons gemaakte bekisting, totaal 375 vierkante meter groot, wordt op iedere verdieping drie keer hergebruikt. Na het plaatsen worden de wapening en alle installatievoorzieningen bovenop de tunnels aangebracht en sluiten we de bekisting met een eindwand. Aansluitend vindt de betonstort plaats. Na een dag drogen wordt de bekisting met behulp van een ontkistingsmechanisme verwijderd en 9 meter door­getrokken. Die stap wordt daarna nog twee keer herhaald. Zó kom je uiteindelijk tot een verdieping beton.”

rotterdam up:townAanzicht toren in aanbouw (copyright: Jeroen Hoorn (Flickr.com)).

Maatwerk
De door Klink geleverde tunnelbekisting werd volledig binnen de eigen assemblageafdeling modulair samengesteld. “Naast modules van 1,20 en 2,40 meter hebben we paspanelen toegepast”, vervolgt Overgoor. “Vervolgens zijn in de bekisting gaten geprogrammeerd, zodat de raam- en deursparingen kunnen worden opgehangen. Daarna is het geheel gedemonteerd en na het transport naar Rotterdam door onze buitendienstmonteurs ter plekke weer opgebouwd. Daarbij zijn tegelijk de medewerkers van Stebru Bouw geïnstrueerd, zodat deze de bekisting tijdens de diverse betonstorten zelf kunnen gebruiken en verplaatsen.” De op maat gemaakte samenstelling is tevens uitgerust met de nodige veiligheidvoorzieningen. “Daarbij moet je denken aan omloopsteigers, kopgevelsteigers en vlonderframes”, zegt Overgoor. “Hiermee is het niet alleen mogelijk om rondom de tunnels een veilige werkplek te creëren, ze bewijzen ook hun waarde tijdens het opwaartse transport van diverse prefab bouwelementen, zoals kernen en balkons.”  

Tekst | Chris Elbers   Beeld | D. Hofman, Stebru Bouw B.V./Jeroen Hoorn (Flickr.com)
Uitgelichte afbeelding: 
Omloop- en kopgevelsteigers (copyright: D. Hofman, Stebru Bouw B.V.)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Oostende Maritiem Onderzoekscentrum De Waal Solid Foundations