Platform over beton en staal in de bouw
utrecht RIVM/CBG | Intensieve betonklus op het Utrecht Science Park

utrecht RIVM/CBG | Intensieve betonklus op het Utrecht Science Park

De bouw van de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) was voor RED Betonbouw andermaal een mooie kans om de ruim aanwezige kennis en kunde in de praktijk te tonen. Met de gevarieerde expertise als basis tekende de VCA*-gecertificeerde betonspecialist met behulp van eersteklas materiaal, materieel én mankracht voor de realisatie van de complete onderbouw van het achttien etages tellende gebouw. Een klus die zonder noemenswaardige problemen werd geklaard en door uitvoerder Jaap Troost wordt betiteld als intensief, veelomvattend en ontzettend leuk om te doen.

RED Betonbouw timmert sinds de oprichting in 2010 gestaag aan de weg als het gaat om de realisatie van de meest uiteenlopende betonwerken voor zowel de woning- als utiliteitsbouw. De op het Utrecht Science Park met succes uitgevoerde opdracht matcht dan ook prima met het DNA van het in Oud-Beijerland gevestigde bedrijf. Die mening is ook Marin Medic, werkvoorbereider binnen RED Betonbouw, toegedaan. “Verspreid over 2018 en 2019 hebben we in opdracht van hoofdaannemer MEET RIVM CBG B.V. (MEET, red.) binnen een tijdsbestek van in totaal veertig weken met een gedreven uitvoeringsteam de complete onderbouw van het pand tot aan de begane grond uit de grond gestampt. Je praat dan grofweg over de keldervloeren, kelderwanden en vloeren van de begane grond. Een opdracht die ons op het lijf is geschreven en waarin we onze expertise in de volle breedte hebben kunnen toepassen.”

De 1,80 meter hoge vloerbekisting, traditioneel uitgevoerd met schoring naar dubbele rij betonblokken in het zand. Daarachter werd een gelaste wapeningsstaaf geplaatst om schuiven van de bekisting te voorkomen.

Traditioneel uitgevoerd

Zo tekende RED Betonbouw onder meer voor de stort van een massieve vloerpoer met een hoogte van 1,80 meter, een oppervlakte van ruim 3.000 m2 en een inhoud van maar liefst 5.445 m3. Bovenop de vloer zijn 600 millimeter dikke buitenwanden aangebracht. Het betonnen gevaarte werd zó ontworpen dat er volledig is voldaan aan de gestelde trillingseisen. “In plaats van een wandkist te gebruiken, hebben we de complete vloer in traditionele bekisting gezet”, aldus Troost. “En dat had alles te maken met de minder gunstige omstandigheden ter plaatse, vooral wat betreft de beschikbare ruimte en ondergrond. Verder is het vermeldenswaardig dat we de vloer in één keer met behulp van vier betonpompen hebben gestort om scheurvorming, als gevolg van de grote hoeveelheid beton, te voorkomen.”

Wapening van de 1,80 meter hoge vloer (poer). Rechts de steunberen en de traditionele bekisting voor de poer.

 

Dubbel voordeel

Om de bekisting sneller te kunnen plaatsen, flexibeler op de bouwplaats te kunnen werken én het aantal vierkante meter breedplaat drastisch te verminderen, koos RED Betonbouw ervoor om de U-Bahn-bakken te combineren met vloerbekisting in plaats van breedplaatvloeren. “Waar het oorspronkelijk de bedoeling was om de gehele vloer met breedplaten uit te voeren waarin de U-Bahn-bakken verwerkt zijn, is uiteindelijk gekozen voor een combinatie met vloerbekisting. Een besluit dat dubbel voordeel oplevert. Enerzijds verminder je het aantal vierkante meter breedplaat, anderzijds levert het een geweldige gewichtsbesparing op”, aldus Medic, die aansluitend de overige door RED Betonbouw uitgevoerde werken aanstipt. “De door ons geplaatste steunberen zijn gerealiseerd door middel van een combinatie van MAXIMO-wandbekisting en traditionele bekisting. Dat zorgt voor een zeer indrukwekkend gezicht.”    

Kijk voor meer informatie over dit project op 

www.wegtotdewetenschap.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details