Platform over beton en staal in de bouw
utrecht RIVM/CBG | Vier kernen uit gewapend beton voor opvallend torengebouw, gerealiseerd met behulp van glijbekisting

utrecht RIVM/CBG | Vier kernen uit gewapend beton voor opvallend torengebouw, gerealiseerd met behulp van glijbekisting

Van begin maart tot eind mei 2019 werden de vier kernen uit gewapend beton van het opvallende torengebouw van het RIVM en CBG gecreëerd. Bouwbedrijf MEET Strukton gaf de opdracht aan de Oostenrijkse specialist Gleitbau Ges.m.b.H om de werken uit te voeren. De kernen werden met behulp van de glijbekisting van de firma uit Salzburg gerealiseerd. Gedurende acht weken werd 24 op 24, 7 op 7 gewerkt. Aangezien de specialisten van Gleitbau al heel vroeg bij het project betrokken waren, konden ze met hun ervaring het nodige bijsturen voor een perfecte realisatie van de betonkernen.

Gleitbau (Salzburg), wereldwijd actief als specialist op het gebied van glijbekisting, produceert elementen uit gewapend beton, zoals silo’s, kernen voor flatgebouwen, torens, schoorstenen en oplossingen voor industriële gebouwen, maar heeft ook heel wat ervaring in voorgespannen beton en de realisatie van elementen voor toepassingen met hoge belasting. “In opdracht van bouwbedrijf MEET Strukton hebben we de kernen uit gewapend beton voor het torengebouw van het RIVM en CBG volledig gerealiseerd. Naast de montage en de bediening van de glijbekisting werden alle materialen voor deze werf (beton, wapening, elementen, …) bewerkt en geïntegreerd”, zegt projectleider Nikolaus Weise-Schmidbauer. “Door de omstandigheden op deze bouwplaats moest een betonverdeler met de bekisting omhoog geduwd worden om zo het nodige beton tijdens het bekisten zonder gebruik van een kraan te kunnen integreren. Bovendien werden er speciale betonconsoles gegoten, die als steun voor de prefab betonelementen moesten fungeren. Zo kon tijdens het verdere bouwproces veel tijd gewonnen worden. Tot slot werden alle hulpmiddelen, die later niet in de constructie mochten blijven, tijdens het bekisten opnieuw verwijderd.”

De betonnen kernen werden met behulp van een glijbekisting van de firma Gleitbau gerealiseerd.

 

Gerealiseerd met behulp van de glijbekisting van Gleitbau

Deze kernen in gewapend beton bouwen de draagconstructie van de toren en omvatten onder andere de trappenhuizen, liftschachten en technische ruimtes. Aan de oostzijde van de toren werden twee kernen geïntegreerd, die samen één grote kern maken, terwijl aan de westzijde twee kleinere kernen gebouwd werden. Deze kernen in gewapend beton werden met behulp van de glijbekisting van Gleitbau gerealiseerd. Nadat de glijbekisting opgebouwd was, startte de firma midden maart met het glijden van de eerste twee kernen. Van eind april tot midden mei werden de twee kleinere kernen dan gebouwd, waarna de glijbekisting afgebroken werd. De nauwe samenwerking, zelfs al voor het begin van het project, was zeer belangrijk voor de succesvolle afronding van de werkzaamheden. Door de ingenieurs van Gleitbau tijdens de planningsfase al bij het project te betrekken, kon later veel tijd gespaard worden en konden verschillende problemen vermeden worden, die tijdens het bouwproces voor zwaardere problemen gezorgd konden hebben.

“Elk project is uniek en moet door onze ingenieurs op maat uitgewerkt worden. De grootte van het project, de complexiteit van de bekisting, het project op zich en het zeer grote aantal materialen maakten deze installatie speciaal. De goede samenwerking en communicatie van onze mensen met die van de opdrachtgever op de bouwplaats zorgden ervoor dat de realisatie van de kernen uit gewapend beton zonder noemenswaardige problemen kon gebeuren en perfect binnen de vooropgestelde termijn. Zo konden we ook aan de hoge kwaliteitseisen van de opdrachtgever voldoen”, geeft de projectleider aan. “We zijn onderaannemer voor bekistingswerken, maar bekijken ook met de klant hoe het design aan de eisen van de glijbekisting aangepast kan worden. Andere referentieprojecten in Nederland zijn de Mondriaantoren (Amsterdam), Avi Triade Twence (Hengelo) en het tankstation op de Maasvlakte in het havengebied van Rotterdam.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details