Platform over beton en staal in de bouw
Vakkundig automatiseren van manuele taken in de betonindustrie
Automatische plotter SmartJet®.

Vakkundig automatiseren van manuele taken in de betonindustrie

Olthof Groep BV uit het Nederlandse Sappemeer is een familiebedrijf in handen van de gebroeders Olthof. Ze groeiden uit tot een belangrijke speler inzake de productie van beton, prefab betonelementen, granulaten, zand en grind. Tevens zijn ze actief op het vlak van de inname van spoorballast alsook transport en verhuur van zowel machines als containers. Een recente samenwerking met Echo Precast Engineering leidde tot de installatie van een hoogtechnologische plotter en  betonzuiger, die sneller en preciezer werken toelaten met minder mankracht.

Betonzuiger om uitsparingen en openingen te maken in verse beton.

Veehouders worden betonproducent

Initieel was het bedrijf enkel actief in de veehouderij, waarbij ze een betoncentrale aankochten om zelf de betonelementen te produceren voor de uitbreiding van hun eigen infrastructuur. Met de oprichting van Olthof Prefab legden ze zich steeds meer toe op de productie van betonnen stapelblokken en voorgespannen kanaalplaatvloeren voor derden. Met de bouw van een tweede betoncentrale zegden ze in 2019 de veehouderij definitief vaarwel en legden ze zich uitsluitend op beton toe.

Dankzij de plotter SmartJet worden menselijke fouten in de markering uitgesloten.

Technologische hoogstandjes

Om hun productieprocessen verder te optimaliseren, namen ze contact op met Echo Precast Engineering NV uit het Belgische Houthalen-Helchteren. Deze ontwikkelen, produceren en plaatsen wereldwijd machines en installaties voor de productie van voorgespannen betonelementen. Een grondige analyse van de specifieke behoeftes en mogelijkheden leidde tot de installatie van een ultraprecieze automatische SmartJet®  plotter voor Weep Hole Drilling en een performante betonzuiger.

Bovenkant en zijkanten multi dot printen. Zoals bedrijfslogo’s, tekst, ordernummers etc.

Meer precisie en zekerheid

Volgens de basisgegevens van de architect en constructeur werkt Olthof Prefab het legplan uit en worden de vloerelementen berekend. De nieuwe plotter merkt de elementen en markeert de ingetekende uitsparingen, inbouwvoorzieningen en zaagsnedes wanneer deze uit de extruder komen. De ontwateringsgaten worden in het proces geautomatiseerd meegenomen. De plotter kan aan de boven- en zijkanten geometrische figuren, letters, cijfers en zelfs logo’s markeren en de communicatie met de plotter verloopt via USB of WiFi. Dankzij de plotter worden menselijke fouten met als resultaat verkeerde boorgaten uitgesloten. Het opnieuw produceren van een verkeerde kanaalplaatvloer is immers een dure zaak met dubbele aanmaak-, transport- en kraankosten als gevolg.

De betonzuiger is achter de plotter geplaatst en zuigt na de markering het overtollig beton weg ter hoogte van de afwateringen, open kanalen, schouwopeningen, hamerkoppen en kolomuitsparingen. De betonzuiger reinigt tevens de sporen van de baan. Door de snelheid en precisie van werken en het uitsparen van enkele jobs zonder noemenswaardige toegevoegde waarde verhoogt Olthof Prefab alvast zijn efficiëntie tijdens het productieproces. Beide machines zijn leverbaar zowel in standaard uitvoering als in maatwerk. Al met al een slimme investering die zichzelf snel terugverdient!

Ergonomisch ontwerp om de taak voor de operator te vergemakkelijken.

Roeland Reenaers, Area Sales Manager bij Echo Precast Engineering: “Wat ik vooral onthoud uit deze fijne en vlotte samenwerking met Olthof is de constructieve wisselwerking bij de uitwisseling van ideeën om tot een optimale oplossing te komen”.

Frank Arkema, Bedrijfsleider bij Olthof Prefab BV verwoordt het als volgt: “Deze voortreffelijke samenwerking met Echo Precast Engineering stelt ons in staat een geweldige stap voorwaarts te maken bij de opschaling en automatisering van onze productieprocessen“.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details