Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Van idee naar digitale werkelijkheid

3D ontwerpsoftware biedt architecten, designers en ontwerpers de mogelijkheid om laagdrempelig en snel ontwerpconcepten uit te werken, ideeën te testen en optimalisaties door te voeren.

complexe-vormen-met-Rhino-

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Design8

19 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bovendien kunnen ontwerpen eenvoudig visueel worden gemaakt, waardoor (potentiële) opdrachtgevers een goed beeld krijgen van wat er precies gebouwd gaat worden. Design8 sluit hierop aan met een uitgebreid gamma 3D ontwerp- en visualisatiesoftware voor de eerste fasen van het ontwerpproces.

Zeer interessant is ook de topologie-optimalisatiesoftware van Altair Inspire, waarmee kosten, ontwikkeltijd, materiaalgebruik en gewicht kunnen worden bespaard.

“We zijn de officiële distributeur van bijvoorbeeld SketchUp Pro, Altair Inspire en Rhinoceros 3D ontwerpsoftware, waarmee we niet alleen voor architecten en interieurdesigners maar ook voor andere ontwerpers en ontwerptaken een passende oplossing bieden”, vertelt ontwerper en trainer Jack de Moel. 

“Bovendien verlenen we eerste hulp en support, waardoor onze klanten alle functionaliteiten zo goed mogelijk kunnen benutten. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze basis- en verdiepende trainingen. Waar de basistrainingen vooral gericht zijn op kennismaking met de programma’s en functionaliteiten, worden in de verdiepende trainingen onder andere specifieke workflows, tips en tricks geleerd.”

De PreDesign tool voor klimaatdata ondersteunt architecten en ontwerpers om tot een goed, comfortabel en energetisch efficiënt gebouwontwerp te komen.

In korte tijd 3D-modellen creëren en visualiseren

Het meest populaire en vooral toegankelijke pakket van Design8 is SketchUp Pro, dat onderdeel uitmaakt van het Trimble-portfolio. “SketchUp Pro is zo ingericht dat iedereen in korte tijd een 3D vorm of model kan creëren én visualiseren. Bijvoorbeeld met behulp van texturen en animaties”, vertelt De Moel. “Doordat ontwerpers in SketchUp niet gebonden zijn aan bepaalde ontwerprestricties of parameters, kunnen zij hun creativiteit de vrije loop laten. Zeker in de beginfase van het ontwerp wordt dit als zeer prettig ervaren.”

BIM

De ontwerpsoftware is in eerste instantie ontwikkeld voor de traditionele architect, om de tekentafel en het potlood te vervangen. Door de ontwikkelingen door de jaren heen wordt SketchUp echter ook steeds vaker onderdeel van het BIM-proces, vertelt hij. “SketchUp Pro is volledig klaar voor de toekomst. Onder andere dankzij de koppeling met het Trimble Connect cloudplatform, waarop dagelijks met andere stakeholders kan worden samengewerkt. Ook kunnen IFC-bestanden eenvoudig worden geïmporteerd en geëxporteerd, waardoor gebruikers op ieder moment toegang hebben tot alle relevante informatie. Zo blijven architecten, projectleiders en andere stakeholders betrokken bij (de voortgang van) het ontwerp en de uitvoering ervan.”

Optimale oriëntatie

Ook interessant is de koppeling met PreDesign, een nieuw onderdeel van de SketchUp Subscription. “Deze tool voor klimaatdata ondersteunt architecten en ontwerpers om tot een goed, comfortabel en energetisch efficiënt gebouwontwerp te komen, conform Nul-op-de-Meter, BENG en andere duurzaamheidseisen”, aldus De Moel. “Hoe kan het gebouw het best georiënteerd worden, zodat een optimale energieprestatie en zoncomfort worden geborgd? En welke voorzieningen zijn nodig? Met PreDesign hebben architecten bovendien een goed onderbouwd verhaal richting hun opdrachtgevers.”

Naast SketchUp Pro gooit ook Rhinoceros hoge ogen in de markt, vertelt hij. “Deze ontwerpsoftware bevat onder andere Grasshopper; een krachtige, parametrische extensie die benut kan worden om complexere ontwerpen uit te werken. Zeer interessant is ook de topologie-optimalisatiesoftware van Altair Inspire, waarmee kosten, ontwikkeltijd, materiaalgebruik en gewicht kunnen worden bespaard. De software genereert namelijk automatisch de ideale gebouwvorm, op basis van bijvoorbeeld ontwerpruimte, materiaaleigenschappen en laadkrachten.”

3D-visualisatie

“Door in 3D te ontwerpen, kunnen architecten, interieurdesigners en ontwerpers beter aansluiten bij de beleving van opdrachtgevers”, benadrukt De Moel. “Onze 3D-visualisatiesoftware ondersteunt hierbij.” Afhankelijk van de wensen en eisen biedt Design8 keuze uit bijvoorbeeld Enscape, V-Ray, Thea Render, Artlantis en Twinmotion, waarbij het mogelijk is om uit verschillende softwarepakketten fotorealistische afbeeldingen en animaties te genereren. Ook biedt de specialist in 3D ontwerpen en visualiseren, oplossingen voor Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details