Platform over beton en staal in de bouw
Vanaf dag één al duurzaam

Vanaf dag één al duurzaam

Hoogwaardige bindmiddelen 

De laatste jaren is duurzaamheid een heet hangijzer bij veel bedrijven. Logisch ook, want de deadline van het Klimaatakkoord komt steeds dichterbij. Bij Ecocem daarentegen leeft het thema duurzaamheid al vanaf dag één. En dat is intussen al zo’n twintig jaar geleden. Het van oorsprong Ierse bedrijf zet succesvol in op het verduurzamen van beton en heeft met Superfine opnieuw een primeur te pakken. 

Ecocem is pionier in het verduurzamen van beton. “Al in 2001 waren we ons bewust van het feit dat er iets moest gebeuren om beton naar de toekomst toe verder te verduurzamen”, zegt Jeroen Langenberg van Ecocem Benelux. “Er zit ontzettend veel CO2 gevangen in beton en met name in cement. Met eco2cem leveren wij een duurzaam alternatief voor cement, waarmee de CO2-voetafdruk van beton fors wordt verkleind. Het was destijds behoorlijk baanbrekend. Vooral omdat we het hoogwaardige bindmiddel, bestaande uit vermalen gegranuleerd hoogovenslak, apart op de markt brachten. De betonindustrie kan het naar believen bijmengen (tot wel 80%) aan het eigen mengsel om het vele malen duurzamer te maken.” 

Jeroen Langenberg van Ecocem Benelux.

Ecocem Superfine

Het duurzame bindmiddel van Ecocem is in de loop der jaren verder verfijnd en doorontwikkeld. Ook Ecocem zelf is fors gegroeid naar inmiddels vier productielocaties in Europa, waaronder nog steeds één in Moerdijk, de allereerste productielocatie binnen de groep. “Wij zijn ons er terdege van bewust dat gegranuleerd hoogovenslak niet de enige oplossing is om beton wereldwijd te vergroenen. Daarvoor is het aanbod gewoonweg te beperkt”, zegt Langenberg. “We blijven dan ook continu investeren in verdere ontwikkeling met CO2-reductie van beton als belangrijkste drijfveer.” Dat is ook de reden dat Ecocem in 2020 een groot innovatiecentrum heeft geopend in Parijs. Samen met een aantal universiteiten wordt hier op grote schaal onderzoek gedaan naar nieuwe oplossingen. Ecocem Superfine is de nieuwste innovatie. Omdat het zeer fijn wordt vermalen, reageert Superfine sneller in contact met water. Dat resulteert in een nóg grotere CO2-besparing én in een beter vloeigedrag en sterkte van het beton. 

Ecocem timmert hard aan de weg om de cementindustrie en betonsector wereldwijd verder te vergroenen door het produceren van duurzame bindmiddelen.

Duurzaamheid in DNA

Ecocem timmert dus hard aan de weg om de cementindustrie en de betonsector wereldwijd verder te vergroenen door het produceren van duurzame bindmiddelen. “We trekken graag de kar, maar zoeken ook heel nadrukkelijk de samenwerking op met universiteiten, partners en zusterbedrijven”, erkent Langenberg. En steeds meer partijen weten Ecocem ook te vinden en gaan graag een samenwerking aan. Zo heeft Breakthrough Energy Ventures, een investeringsclub die is opgericht door Bill Gates met als doel om duurzaamheid te versnellen, in 2021 een belang van 10 procent genomen in Ecocem. “Duurzaamheid zit in ons DNA. Al ruim twintig jaar. We hebben dus al heel wat miljoenen ton aan hoogwaardige bindmiddelen in de markt gezet en daarmee ontzettend veel CO2 bespaard. En ons doel is om dat naar de toekomst toe nog verder te vergroten en versnellen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details