Platform over beton en staal in de bouw
Vaporblasting en inductie: Het ecologisch verwijderen van coatings en lakken

Vaporblasting en inductie: Het ecologisch verwijderen van coatings en lakken

Milieu en duurzaamheid zijn thema’s die steeds prominenter aanwezig zijn in tal van sectoren en niet het minst in de industrie. Zo ook bij Iris, de nummer 1 in de Benelux als het op industriële coating aankomt. “Door onze materiaal- en productkennis te combineren met onze expertise als marktleider, kunnen we duurzame en winstgevende industriële coatingoplossingen en -technieken ontwikkelen.”

Vaporblasting en inductie zijn beiden technieken om metaalconstructies te strippen van hun oude coatings, lakken en corrosie. Ze worden vaak gebruikt als voorbehandeling voor het aanbrengen van een nieuwe verflaag of coating.

Vaporblasting

Vaporblasting is een techniek die droogstralen en natstralen met elkaar combineert om een oude verflaag, coating of corrosie van metaalconstructies te verwijderen. Het straalmiddel wordt samen met water in een ketel gemengd, onder druk gezet en met perslucht door een straallans tegen het oppervlak gepompt. De fijne nevel die bij vaporblasting ontstaat, is even krachtig als gritstralen en reinigt zonder problemen de metaalconstructie. Wat overblijft, is een rein oppervlak met een goede ruwheid als basis voor de opbouw van een nieuw conserveringssysteem. Vaporblasting is geschikt voor het reinigen van bijna alle metaalconstructies, van staal en koper tot inox, messing en aluminium.

Inductie

Inductie hanteert een geheel andere methode om metalen oppervlakken te ontdoen van oude coatings en verflagen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om dikke verflagen, welke mogelijk lood, chroom-6 of asbest bevatten, te verwijderen. Inductie is een techniek die werkt aan de hand van een elektromagnetisch inductieproces waarbij de coatings door hitte losgemaakt worden van de metaalconstructie.

Vaporblasting is een techniek die droogstralen en natstralen met elkaar combineert om een oude verflaag, coating of corrosie van metaalconstructies te verwijderen.

 

Weinig tot geen stofemissie

Beide technieken hebben specifieke eigenschappen, maar ook enkele belangrijke overeenkomsten. Vaporblasting en inductie worden vaak gebruikt in de industriële sector omdat ze een stuk milieuvriendelijker zijn dan het bekende zandstralen of gritstralen. Dit komt doordat er nauwelijks tot geen stofvorming ontwikkelt tijdens de oppervlaktebehandeling. Bij vaporblasting wordt het straalmiddel omkapseld door de waterdruppels. Dit voorkomt dat het straalmateriaal bij impact verpulvert tot schadelijke en vervuilende stofdeeltjes. Met vaporblasting is er dan ook 92% minder stof dan bij het traditionele droogstralen.

Inductie werkt met elektromagnetische energie en heeft dus geen straalmiddel nodig om het metalen oppervlak te reinigen. Door het gebrek aan stofemissie is ontlakken door inductie ook een stuk veiliger en gezonder voor de mensen die de behandeling uitvoeren.

Minder afval

Een andere reden waarom de technieken frequent toegepast worden, is dat vaporblasting en inductie een stuk minder afval produceren dan droogstralen. Vaporblasting resulteert in zo’n 80% minder afvalresidu en veroorzaakt geen grote plassen met giftige stoffen, omdat het water verdampt tijdens het behandelingsproces. Geen straalmiddel betekent ook geen overtollig afval. Dit maakt inductie tot een zeer milieuvriendelijke en aangename oplossing om hardnekkige verflagen van metaalconstructies te halen. De verf of coating wordt bovendien in stroken verwijderd zodat bijna 100% ervan gerecycleerd kan worden.

Vermindering CO2-uitstoot en zuinig waterverbruik

Door de combinatie van straalmiddel en water heeft vaporblasting niet zoveel water nodig als het conventionele natstralen. De techniek maakt dus zuinig gebruik van de nodige resources. Inductie stoot dan weer een pak minder CO2 uit en maakt gebruik van een gereduceerd energieverbruik om op een snelle manier warmte te creëren. Het milieuvriendelijke en zuinige karakter van vaporblasting en inductie is voor veel bedrijven in de industrie reden om ze steeds vaker te gebruiken bij het reinigen van metaalconstructies. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is immers essentieel voor een duurzame toekomst.

Wenst u meer informatie over vaporblasting en inductie of wil u weten welke techniek het meest geschikt is voor uw metaalconstructies? Contacteer Iris dan zo snel mogelijk op +32 (0)14 86 74 21 of [email protected].    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details