Met de VCA-norm in de hand is Henk van Gennip, lead auditor bij Bureau Veritas, dagelijks bezig de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Ook in de bouw. Want ondanks alle goede bedoelingen, materialen en maatregelen vinden er jaarlijks grote en kleine ongelukken plaats. Hieronder licht Van Gennip toe hoe hij VCA in de praktijk beleeft en welke trends hij waarneemt.
VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) helpt bedrijven om veilig en gezond te werken en het aantal ongevallen te verminderen. “Er zijn drie niveaus van VCA-certificatie”, aldus Van Gennip. “Terwijl VCA* is gericht op directe beheersing van VGM tijdens de uitvoering van werkzaamheden op de werkvloer, zonder inschakeling van onderaannemers, focust VCA** op directe beheersing van VGM rondom het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur. Dat laatste geldt ook voor VCA Petrochemie. Op dit laatste niveau zijn aanvullend specifieke eisen voor de petrochemische sector gedefinieerd.”
Vragen
De norm is opgebouwd uit vragen die betrekking hebben op aspecten als risicoanalyse, opleiding en voorlichting, milieu en gezondheid en de aanschaf en keuring van arbeidsmiddelen. “Om het certificaat te behalen, moeten de antwoorden op deze vragen positief zijn”, vervolgt Van Gennip. “Hoeveel antwoorden er nodig zijn, is afhankelijk van het niveau van VCA-certificatie. Met een jarenlange ervaring en expertise is Bureau Veritas in staat om bedrijven hierbij als een zeer professionele partner bij te staan. Onze auditoren en inspecteurs hebben dankzij een vergaande specialisatie het vermogen om zich volledig in te leven in de situatie van de klant en service op maat te bieden.”
Actieplan
Binnen een risicovolle omgeving is het extra belangrijk dat er veilig en gezond wordt gewerkt én dat dit mogelijk wordt gemaakt. “Met een VCA-certificaat toont een bedrijf aan dat het veilig en gezond werken belangrijk vindt”, zegt Van Gennip. “Maar een VCA-certificaat behaal je niet zomaar. Om het VGM-beheerssysteem inzichtelijk te maken, moet eerst een actieplan worden gemaakt met daarin de actiepunten ter verbetering en hoe deze uit te voeren. Daarna is een aanvraag mogelijk. Vervolgens voert een erkende certificatie-instelling, zoals Bureau Veritas, een audit uit op het VGM-beheerssysteem. Wanneer aan alle eisen is voldaan, volgt het certificaat.”
Doel of middel?
Op de vraag of het behalen van het VCA-certificaat een doel of middel is, geeft Van Gennip een helder antwoord. “Natuurlijk is het een doel, echter primair gaat het er om dat veiligheid, gezondheid en in mindere mate milieu binnen het organisatiebeleid worden gekaderd met als doel ze te verbeteren. Uiteindelijk gaat het om bewustwording en gedrag. Daarop moet binnen alle bedrijfsgeledingen continu de nadruk liggen. Het bestaande VCA-schema heeft hierop in de afgelopen decennia een aantoonbare invloed gehad en een positieve geleverd aan het veiligheidsbewustzijn.” De diverse initiatieven die door de jaren heen zijn genomen, geven aan dat ook de bouwsector zélf VCA meer ziet als middel dan als doel. Met de Governance Code Veiligheid in de Bouw bijvoorbeeld is samen met onder meer de SSVV actie ondernomen om collectief de veiligheid in de keten te verbeteren. “En daar komen mooie dingen uit voort, zoals de dit jaar gelanceerde Generieke Poortinstructie (GPI). Kortom, samenwerking is van groot belang om veiligheid, gezondheid en milieu op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.”
Tekst | Chris Elbers Beeld | Bureau Veritas