Platform over beton en staal in de bouw
Veilig werken in de bouw

Veilig werken in de bouw

Als werkgever in de bouwsector is het uitermate belangrijk dat je een veilige werkplek creëert voor je personeel. Ieder bouwbedrijf dient daarom een duidelijk arbobeleid te hebben om te zorgen voor een veilige werkomgeving die voldoet aan de arboregels. Daarnaast moet dit beleid actief gecommuniceerd worden naar het personeel zodat ze overal en altijd op de hoogte zijn van de regels en richtlijnen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Veel ongevallen kunnen voorkomen worden door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals hoofdbescherming, gehoorbescherming, oogbescherming en adembescherming. Ook het dragen van handbescherming en stevige werkschoenen kan vele ongelukken voorkomen. De meeste ernstige ongelukken gebeuren echter bij het werken op hoogte. Het gebruiken van degelijke valbeveiliging is daarom essentieel.

Dakrandbeveiliging

Om het werken op hoogte zo veilig mogelijk te maken wordt veelal gebruik gemaakt van dakrandbeveiliging. Dakrandbeveiliging zorgt ervoor dat werknemers zich ongehinderd kunnen verplaatsen over het dak, zonder dat ze het risico lopen zomaar naar beneden te vallen. Dakrandbeveiliging is dus in veel gevallen een goede valbeveiliging die voldoet aan de arboregels. Daarnaast zijn er veel verschillende vormen van dakrandbeveiliging waardoor er voor elk type klus wel een geschikte dakrandbeveiliging te vinden is.

Permanente of tijdelijke dakrandbeveiliging

Wanneer het nodig is om dakrandbeveiliging te plaatsen kan je kiezen tussen permanente dakrandbeveiliging of tijdelijke dakrandbeveiliging. Welke vorm van dakrandbeveiliging geschikt is verschilt per gebouw en het type klus. Bevinden er zich installaties op het dak die regelmatig onderhoud vereisen? Dan is het verstandig om permanente dakrandbeveiliging te laten installeren om ervoor te zorgen dat de installaties ten allen tijde veilig bereikbaar zijn. Hoeft het dak alleen opgeknapt te worden en zijn er daarna geen werkzaamheden op hoogte meer nodig? Dan is een tijdelijke dakrandbeveiliging meer geschikt. Wanneer een permanente dakrandbeveiliging wenselijk is, maar het om bepaalde redenen niet handig is om vaste hekken op het dak te hebben, kan er gekozen worden voor inklapbare dakrandbeveiliging. Dit type dakrandbeveiliging biedt net zoveel veiligheid als permanente dakrandbeveiliging, maar kan neergeklapt worden zodra de werkzaamheden over zijn. Op deze manier is de dakrandbeveiliging niet zichtbaar vanaf de grond als er geen werkzaamheden bezig zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details