Vereniging ION
02:11
04-09-2018

Vereniging ION: branchevereniging 4.0

Een brancheverenging was in het verleden primair bedoeld om de belangen van een branche te behartigen. Dat was niet altijd in het belang van de BV Nederland. Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION) pretendeert een branchevereniging 4.0 te zijn. Directeur Egbert Stremmelaar legt uit wat hij daarmee bedoelt en wat uiteindelijk de voordelen zijn voor de lidbedrijven.

Met een oppervlakte van zo’n 41.000 vierkante kilometer staat Nederland op nummer 133 op de lijst van grootste landen, schetst Stremmelaar. “Ook qua inwoners blijven we ver achter bij de grootmachten. Als het gaat om wonen, pensioenvoorzieningen, zorg, onderwijs en exportproducten staan we echter telkens in de top 10. We hebben een hele sterke economie die voor een belangrijk deel gedragen wordt door een sterke export in de vorm van de maakindustrie. En de maakindustrie is op zijn beurt sterk afhankelijk van een innovatief oppervlaktebehandelend Nederland.”

Vereniging ION

Proactief
Met opkomende economieën zoals Rusland en China en de scheurtjes die de EU vertoont, is het volgens Stremmelaar zaak om als BV Nederland sterk ten tonele te verschijnen. “Het heeft geen zin om elkaar binnen de landsgrenzen te beconcurreren op thema’s die we zelf nauwelijks kunnen beïnvloeden. Het is zaak om de krachten te bundelen. Een branchevereniging 4.0 kan hierbij faciliterend optreden voor zaken die bedrijven individueel niet of heel moeilijk gerealiseerd krijgen. Chroom VI is daar een mooi voorbeeld van. Als Verenging ION hanteren we het credo ‘vervangen waar het kan en autoriseren waar het moet’. Als het mogelijk is, willen we vervangen, maar als er geen goed, economisch aanvaardbaar alternatief is, moeten we over kunnen gaan tot (langdurige) autorisatie. Uiteraard wel op een zo veilig en milieuvriendelijk mogelijke manier. Dit alles in het belang van de BV Nederland. We zijn als Vereniging ION dan ook gesprekspartner van de wetgever, norminstellingen en het bevoegd gezag. En dat is goed voor de BV Nederland en voor de branche. Het geeft een hele andere dynamiek aan een branchevereniging, veel meer proactief dan reactief, lees defensief.”

Vereniging ION

Kwaliteitsslag
Staal roest. Dat is een feit. “Er zijn verschillende mogelijkheden om staal de conserveren of andere eigenschappen te geven”, zegt Stremmelaar. “En de kwaliteit daarvan is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Ik vergelijk het altijd met de evolutie van de Widia-boor. Jaren geleden kocht je zo’n boor voor 10 euro en kon je vijftig gaatjes boren in beton. Tegenwoordig kost dezelfde boor nog maar 5 euro en kun je er honderden gaten mee boren. Dan komt door de harde coating die op de stalen boor zit. Neemt niet weg dat we als sector toch voor de nodige uitdagingen staan op verschillende vlakken. Oppervlaktebehandeling zorgt ervoor dat gebouwen langer mooi blijven. Tegelijk geldt voor de industrie een restrictiebeleid in gevaarlijke stoffen. De branche is genoodzaakt om steeds nieuwe technologieën te ontwikkelen. Een tweede punt zijn de steeds strengere eisen ten aanzien van brandveiligheid van coatings en tot slot hebben we nog een belangrijke uitdaging in het kader van de circulaire economie. De steeds grotere mate van recycling van schroot brengt ook vervuiling in het basisproduct met zich mee. Het kan resulteren in onvoorspelbaar gedrag.”

Vereniging ION staat dus samen met haar lidbedrijven voor de nodige uitdagingen richting de toekomst. “Door proactief actie te ondernemen en niet te wachten tot de omgeving dwingt tot handelen door voldongen feiten, zijn we heel bewust sturend bezig om de BV Nederland samen met onze leden steeds weer een stukje beter te maken”, besluit Stremmelaar. 

Vereniging ION
Egbert Stremmelaar, directeur Vereniging ION.


ION Borghardt Award
Op 11 april is tijdens de ION Dag voor de Ondernemer de inschrijving voor de innovatieprijs van de oppervlaktebehandelende branche, de ION Borghardt Award 2018, geopend. Alle bedrijven en studenten die innovaties in het domein oppervlaktetechnologie voor het voetlicht willen brengen, kunnen zich inschrijven. De inschrijving sluit op vrijdag 7 september. De genomineerden worden op 19 oktober bekendgemaakt. De bekendmaking van de winnaar(s) en de prijsuitreiking is op dinsdag 13 november 2018 tijdens de openingsceremonie van de Week van de Oppervlaktetechnologie te ’s-Hertogenbosch.

Vereniging ION

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Vereniging ION

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Rapid Set®SHW