Platform over beton en staal in de bouw
Vernieuwde THT-turbinenmenger: een succesverhaal

Vernieuwde THT-turbinenmenger: een succesverhaal

Wie zich tientallen jaren op een bepaald vakgebied focust, bouwt een enorme schat aan kennis en ervaring op. Mooi voorbeeld is TEKA Maschinenbau GmbH uit het Duitse Edenkoben-Pfalz, dat gespecialiseerd is in de modernisering en renovatie van productieomgevingen. Ook de gerenommeerde firma Hain System-Bauteile (Josef Hain GmbH & Co KG) deed een beroep op TEKA voor een complex moderniseringsproject. Net als bij veel andere betonverwerkende firma’s vormt de hoogwaardige THT-turbinenmenger met gepatenteerde turbine, voor het eerst geïntroduceerd op de BAUMA in 2013, één van de belangrijkste elementen. Deze menger wordt vooral gebruikt voor complexe mengopdrachten, bij beton die zelfverdichtend is of een zeer hoge vastheid heeft, maar ook bij vuurvaste massa’s en producten voor droogbouw. De resultaten zijn uitstekend bij elke hoeveelheid.

Jager TEKA THT Zijwandschraper kopiërenTEKA THT Zijwandschraper.

Toen de directie van Hain System Bauteile (Josef Hain GmbH & Co KG) in Ramerberg op zoek ging naar een partner voor de modernisering van hun productie, kwamen ze al snel bij TEKA Maschinenbau GmbH terecht. Zoals bij veel andere firma’s gaf de hoogwaardige THT-turbinenmenger hier ook de doorslag. Er wachtte het ervaren team van de specialist echter een complexe opdracht: van planning over levering en montage tot ingebruikstelling. De klant wilde onder meer dat de goed functionerende delen van de bestaande menginstallatie behouden bleven en de nieuwe elementen van TEKA in de originele staalbouw geïntegreerd werden. Zo werden bijvoorbeeld de bestaande kipbak en ook een deel van de transportband behouden. Die kipbak kreeg een nieuwe aandrijvingsas en ter hoogte van de menger werden nieuwe veiligheidselementen gemonteerd. TEKA leverde een voorgemonteerde module met ingebouwde menger en bindmiddelweegschaal. Die werd in één stuk in de bestaande staalbouw geïntegreerd, waardoor tijd en kosten bij de montage gespaard werden.

THT Turbinenmenger als kern
De nieuwe hoogwaardige turbinemenger THT 750 (type E-1-III) met een frequentiegeregelde 30 kW-motor en een maximale betonmassa van 0,5 m³ per mengbeurt, vormt het hart van deze gemoderniseerde menginstallatie. Een innovatieve, gepatenteerde mengturbine zorgt voor een zeer intensieve en snelle menging van de massa zonder daarbij de korrels kapot te maken, waardoor de zeefcurve steeds gelijk blijft. Ronddraaiende schoepen zorgen ervoor dat er steeds materiaal in de mengturbine komt. In tegenstelling tot veel andere mengers kunnen met dit systeem ook zeer kleine hoeveelheden verwerkt worden, wat heel belangrijk is voor de productie van speciale opdrachten. Bovendien omvat deze mengturbine een krabber met zelfreinigingsfunctie en kan de installatie ook snel geleegd worden zonder dat er materiaalresten achterblijven. De vochtigheidsgraad wordt continu gemeten en op peil gehouden met behulp van een moderne Bikotronic waterdoseercomputer met een speciale meetsonde op de bodem van de menger. Deze TEKA-turbinemenger wordt standaard geleverd met een frequentieomvormer voor de hoofdaandrijving. Daarmee kan de gebruiker uiteraard de rotatiesnelheid van de turbine aanpassen en optimaal op de te mengen massa afstemmen. Ook het toerental van de mengturbine en de menggereedschappen kan tijdens elke fase van de mengcyclus optimaal ingesteld worden.

Veelzijdigheid troef
Veelzijdigheid was één van de belangrijkste vereisten voor de R&D-afdeling van TEKA bij de ontwikkeling van deze vooruitstrevende reeks turbinemengers. In tegenstelling tot andere producten, waar steeds weer de maximale betonmassa de opbouw van de menger bepaalt, wordt bij de THT-turbinemengers rekening gehouden met de producten die de klant wil produceren en de behoeften van elke specifieke klant. Elke menger kan immers optimaal op de te mengen producten afgestemd worden. Deze turbinemengers zijn dan ook ideaal voor fabrikanten van meerdere, hoogwaardige producten, die vaak van product of kleur moeten veranderen, voor de productie van betonsoorten met een zeer fijne korrel of voor die producent waar vaak met kleinere hoeveelheden gewerkt wordt. Die veelzijdigheid was ook voor de firma Hain System-Bauteile één van de doorslaggevende aspecten.

Kostenbesparing & energie-efficiëntie
TEKA besteedde ook veel aandacht aan kostenbesparing bij gebruik en onderhoud van de systemen. Zo kregen turbine en schoepen een laag uit hard metaal om de levensduur te verlengen. De speciale vorm van die turbine en het gebruik van slechts een beperkt aantal gereedschappen zorgt er dan weer voor dat de slijtage veel lager ligt dan bij andere menginstallaties. Bovendien is bij verschillende klanten gebleken dat onder andere door de integratie van de krabber in de menger de installatie minder snel vuil wordt. Kosten en tijd voor onderhoud worden gevoelig gereduceerd en de tijdspanne tussen twee onderhoudsbeurten wordt verlengd. Vooral bij toepassingen waar regelmatig van product of kleur veranderd wordt, zorgt dit voor een niet te onderschatten voordeel. Tot slot kan de turbine probleemloos in de hoogte versteld worden en zo optimaal op de droogbodem afgestemd worden, waardoor de installatie snel en proper geleegd kan worden. Uiteraard werd ook aan de energie-efficiëntie gedacht, bijvoorbeeld door de aandrijving aan de te mengen massa en de specifieke opdracht aan te passen. Er kan immers uit verschillende motor- en transmissievarianten gekozen worden.

Tevreden klanten
De laatste jaren hebben in Duitsland alleen al heel wat betonverwerkende firma’s fors geïnvesteerd in de modernisering van hun productie om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van de klanten. Velen deden een beroep op TEKA Maschinenbau GmbH als specialist in moderniserings- en renovatieprojecten én leverancier van hoogwaardige betonmengers voor de meest uiteenlopende toepassingen. De firma beschikt immers over een team van gedreven medewerkers met een jarenlange ervaring en een ongekende knowhow. Zij werken nauw met de klant samen om voor elk specifiek project een gepaste oplossing te bieden en volgen elk project ook volledig op: van studie over planning en productie tot levering, montage en ingebruikstelling. De behoeften en eisen van de klant staan daarbij steeds centraal.

Intussen worden de turbinemengers van TEKA gebruikt in de productiefaciliteiten van veel gerenommeerde fabrikanten van betonproducten en dat voor de meest uiteenlopende, vaak complexe toepassingen. Klanten in binnen- en buitenland kiezen voor TEKA omwille van de kwaliteit van de producten, maar ook voor de ervaring en gedrevenheid van de medewerkers en de snelle levering van vervangstukken uit een ruime voorraad. Bovendien kunnen die klanten op afspraak mengtesten uitvoeren in het labo van TEKA in Edenkoben-Pfalz of er gewoon zelf de mogelijkheden van de verschillende types turbinemengers komen ontdekken. 

Voor vragen over de TEKA mogelijkheden in Nederland kunt u contact opnemen met
Jager Meng- en Recyclingtechniek:

[email protected] of +31 341 42 45 33 of
bezoek ons op de Bauma, Halle B1, stand 301.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | TEKA Maschinenbau GmbH
Uitgelichte afbeelding: 
TEKA THT Turbinemenger.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details