Platform over beton en staal in de bouw
Verstedelijking & beton

Verstedelijking & beton

Beton vindt sinds mensenheugenis zijn toepassing in het maken van nieuwe verblijfs-, werk- en ontspanningsgebouwen in een stedelijke omgeving. Ook de daarbij behorende infrastructuur kan niet zonder betonconstructies. De verstedelijking van nu vraagt echter om nieuwe uitdagingen voor de toepassing van beton.

Nieuwe kansen waarmee het materiaal of de toepassing ervan zich opnieuw kan uitvinden. Zijn er voor de vragen van nu geschiktere alternatieven of moeten er nieuwe betonconcepten ontwikkeld worden in combinatie met andere of nieuwe (constructie) materialen?

De stad van nu heeft te kampen met een ongekende groei in de vraag naar diversiteit, comfort en veiligheid, maar ook naar meer technische en leefkwaliteit. Actuele thema’s als meervoudig grondgebruik, circulariteit, hittestress en inclusiviteit bepalen de behoefte van morgen.

Kan beton bijdragen aan verdere vergroening van de harde maaiveldinrichting van de steden van nu? Zijn er nieuwe kansen voor waterbuffering en de inrichting van opgetilde maaivelden in de vorm van groene, ingerichte platte daken en verhoogde stadspleinen? Wat kan de betonindustrie bijdragen aan de vraag naar de stad van morgen?

WELL-certificaat garandeert veilig en gezond gebouw en omgeving

WELL is het eerste en enige certificeringssysteem dat zich specifiek richt op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers. Geen overbodige luxe, als je bedenkt dat we gemiddeld zo’n 90% van onze tijd doorbrengen in gebouwen. Werknemers die in duurzaam gecertificeerde gebouwen werken, hebben minder stress en presteren en slapen beter. De certificering richt zich op zeven aandachtsgebieden: lucht, water, licht, voeding, vitaliteit, comfort en een gezonde geest. Genoeg uitdagingen voor de ontwerpende aannemer!

Groene daken als troef bij tegengaan van hittestress

De klimaatverandering leidt onder meer tot een toename van het aantal hittegolven. En in de stad is dit altijd nog een graadje erger. Het toevoegen van natuur aan de stad kan voor enige verkoeling zorgen. Daken vormen een significant deel van het oppervlak van de stad en staan direct bloot aan de hitte die vanuit de zon komt. Eén plus één is drie, zou je zeggen! Recent werd de Rooftop Award 2020 toegekend aan het dak van het Depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Op dit betonnen dak zijn onder meer 72 bomen aangebracht. Ook biedt het dak bezoekers een spectaculair uitzicht.

Slimme gebouwen maken een slimme stad

De opkomst van slimme steden komt voort uit diverse ontwikkelingen. Allereerst maken ontwikkelingen als Internet of Things en het steeds goedkoper van hardware technologie alomvattend en overal aanwezig. Daarnaast hebben met name de zeer grote steden de neiging tot profilering; het imago van een ‘smart city’ kan economische voordelen hebben. Een derde aanjager is de verduurzaming: dankzij technologie wordt het mogelijk om de energievraag veel gerichter te sturen en om besparingen te realiseren.

Stad van de toekomst

Wat wij vandaag maken, moet ook geschikt zijn voor morgen. Kwestie van lange-termijnplanning. Op vijf testlocaties van 1 km2 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werd gekeken naar nieuwe manieren om een stad te maken.

De onderliggende vraag was hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeem‐ en netwerkinnovaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details