Beton
02:23
13-08-2018

Versterken van asfalt- en betonconstructies

Traditioneel wordt beton en met regelmaat asfalt versterkt met staal. Er zijn volgens Michel van Beek van S&P Clever Reinforcement zeker voor reconstructies hoogwaardigere alternatieven op basis van glas- en koolstofvezel, die ook economisch verantwoord zijn in vergelijking met de bestaande alternatieven. Van Beek vertelt over de brede range aan mogelijkheden en zoomt in op de technische details.

S&P is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van materialen voor de versterking en herstel van beton-, hout-, en asfaltconstructies. “Ook in de weg- en waterbouw weten ze de alternatieve versterkingsmethodieken steeds meer te waarderen,” beweert Van Beek. Hij maakt een treffende vergelijking met de automotive sector. “Waar vroeger het chassis van een auto uit metaal werd vervaardigd, worden hedendaagse auto’s veelal met koolstofvezelproducten versterkt. Het is licht van gewicht en vele malen sterker. Ook de vliegtuigindustrie en zelfs de Formule 1 maken gebruik van deze producten. En dat is niet zonder reden.”

Statische versterking
Het S&P ARMO-systeem is geschikt voor een statische versterking en duurzame reparatie van betonbouw, waterbouw en ondergrondse bouwwerken. Van Beek: “Denk aan het versterken van ingegraven netwerken (rioleringen), kunstwerken en tunnels, maar ook metselwerk in aardbevingsgebieden. Het systeem ontleent zijn sterkte aan een speciale mortel ARMO-crete® in combinatie met een gewoven mesh van hoogwaardige koolstofvezel met een maaswijdte van 25 millimeter, genaamd ARMO-mesh®. De ARMO-mesh® is voorzien van een amorf silicium bekleding en reageert met het reactieve bestanddeel van de ARMO-crete® om een optimale verankering te garanderen. De in de ARMO-crete® verwerkte koolstofvezels zijn bovendien vuurbestendig.”

Het FRP-systeem van S&P bestaat uit gevormde polymeer composiet producten op basis van koolstof-, aramide- of glasvezels, die verwerkt worden met hoogwaardige en uitvoerig beproefde epoxylijmen. Van Beek: “De FRP-systemen worden toegepast voor statische versterkingen van alle soorten betonconstructies, in geval van gebruikswijzigingen of seismische belasting van gebouwen of kunstwerken.”


Het S&P ARMO-systeem is geschikt voor een statische versterking en duurzame reparatie van betonbouw, waterbouw en ondergrondse bouwwerken.

Asfaltwapening
De asfaltwapeningen S&P CARBOPHALT® G en S&P GLASPHALT® G helpen volgens Van Beek scheurvorming in bitumineuze wegen te bestrijden. “Het wapeningsnet is volledig geïmpregneerd en omhuld met bitumen. De knooppunten van het net zijn niet gefixeerd. Hierdoor is het net tijdens de installatie vormbaar naar de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het net eenvoudig geïnstalleerd kan worden en direct onder de bovenlaag van het asfalt kan worden gelegd. Het asfaltmengsel kan zich via de gaten in de netstructuur binden aan de oorspronkelijke laag. Hierdoor ontstaat een optimale interlocking tussen de onderlinge lagen en verdeelt de asfaltwapening de trekkrachten in de asfaltconstructie. Reflectiescheurvorming van het asfaltoppervlak kan daarmee ingrijpend worden vertraagd of zelfs geheel voorkomen. Zeker onze nieuwste aanwinst, de S&P Carbophalt 200/200 is uitermate geschikt in het tegengaan van reflectie scheuren. Hiernaast zijn wij in staat om rekenkundig de levensduurverlenging van de asfaltconstructie te onderbouwen.”

Maritieme versterkingen
In maritieme omgevingen zijn beschadigingen van de constructie ter hoogte van de waterlijn een veelvoorkomend probleem, weet Van Beek. “Hier biedt ons FX-70 Constructief reparatie- en beschermingssysteem de oplossing. Om de constructie te beschermen vormt de mantel op basis van hoge sterkte glasvezel de basis van het FX-70-systeem. De mantel is verkrijgbaar in diktes van 3 en 5 millimeter dik. Al de mantels zijn voorzien van een messing-en-groefverbinding. De mantel fungeert als een corrosiebestendige schil om het te repareren gebied en is Uv-bestendig. In de mantel wordt vervolgens de FX-70-6MP Multifunctionele epoxymortel of FX-225 colloïdale cement­gebonden mortel ingebracht. Het zijn beide hoge sterkte reparatiemortels die ongevoelig zijn voor water. Deze mortels verdringen het aanwezige water en voorkomen ontwateren tussen de jacket en de paal.

S&P Clever Reinforcement heeft een brede range aan oplossingen om op een duurzame manier constructies te versterken en de levensduur tientallen jaren te verlengen. “Er zijn vele soorten vezels en vezelrijke producten beschikbaar op de markt, variërend van PP, PES, Glas, Basalt en Koolstof. Elk materiaaltype met specifieke producteigenschappen kent zijn eigen toepassingsgebieden. Voor constructieve versterking is koolstof het enige waardige alternatief op staal. Behalve leverancier van bovengenoemde producten en systemen, bieden we ook software aan om op de juiste wijze te calculeren met onze producten en er zeker van te zijn dan ze worden toegepast conform de geldende normen.”

Tekst | Roel van Gils  Beeld | S&P Clever Reinforcement

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Vilton