Diverse versterkingsoplossingen zijn inmiddels bedacht na het instorten van de parkeergarage in Eindhoven. De veiligheid van veel betonnen vloeren in Nederland staat sindsdien ter discussie. Het onderzoek naar oplossingen om dergelijke vloeren te versterken, is in de afrondende fase.
Als leverancier van bouwgereedschappen en -materialen is Hilti uit Berkel en Rodenrijs hierbij nauw betrokken. Uit onderzoek van TNO en Ingenieursbureau Hageman bleek de oorzaak te liggen in de gebrekkige aansluiting tussen de prefab breedplaten van de bollenvloeren en de in situ beton. “In september 2017 werden we gevraagd mee te denken over een oplossing voor het versterken van bestaande bollenvloeren”, aldus Marjan Vos-Pols, technisch adviseur bij Hilti. “Nu zijn we betrokken bij verschillende versterkingsprojecten in het hele land. Deze betreffen nu alle vergelijkbare betonvloeren. Samen met BAM Advies & Engineering, Ingenieursbureau Hageman, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en ABT zitten wij in een taskforce. Uit eerste testen bleek de bovenzijde van de breedplaten van de bollenvloeren te glad om de schuifkracht in het tussenvlak op te kunnen nemen. Verdere officiële regelgeving rondom dit onderwerp wordt binnenkort openbaar gemaakt.”
Mogelijke oplossingen
Versterkingen kunnen worden aangebracht door strippen aan de onderzijde van de vloer te bevestigen met Hilti-ankers. Deze worden in de breedplaat van 70 mm geplaatst zonder de koppelwapening te raken.
Een andere versterkingsoplossing zijn door-en-doorverbindingen die dwars door de vloer heen gaan. De eerste oplossing heeft als nadeel dat veel plafonddelen, dus grote oppervlakken, verwijderd moeten worden. Bij de tweede is het noodzakelijk bestaande vloerafwerking ook weg te halen. Omdat de meeste gebouwen waarvan de vloeren versterkt moeten worden in gebruik zijn, moet een oplossing ook economisch en praktisch zijn. Snel, gemakkelijk toepasbaar, stofvrij en zonder geluidsoverlast.
Hilti-ankers
Een nog effectievere versterkingsoplossing is het aanbrengen van één enkele rij Hilti-ankers aan weerszijden van de naad tussen de platen. De positie van de ankers is minder maatvast dan bij de strippen en er zijn minder boorgaten nodig. De ankers worden tot in de in situ beton geboord. Zo wordt de plaat ruw gemaakt. Vos: “Bij ons systeem is beperkte ruimte aan beide zijden van de naad nodig en wordt de afwerking niet aangetast. Het gebeurt immers onder de vloer. Wel moeten enkele plafonddelen weggehaald worden. Dit zijn meestal systeemdelen waardoor dit makkelijk uitvoerbaar is. En mocht op wapening gestuit worden, dan is een positieverschuiving met onze ankers veel eenvoudiger dan met de maatvaste stalen strippen.”
Tekst | Irene Teunissen Beeld | Hilti
Uitgelichte afbeelding: Hilti-ankers worden aangebracht.