Platform over beton en staal in de bouw
Behandeling & Bescherming

Vier-stappenprotocol detecteert Chroom 6

In 2017 verschenen de eerste alarmberichten. De aanwezigheid van Chroom 6 in coatings is uiterst schadelijk voor onze gezondheid. Maar...

shutterstock_1069670051-kopieren

13 augustus 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In 2017 verschenen de eerste alarmberichten. De aanwezigheid van Chroom 6 in coatings is uiterst schadelijk voor onze gezondheid. Maar de kennis ontbrak. Waar en hoe moesten organisaties beginnen met het onderzoek naar deze risicovolle stof? Nu – twee jaar later – beschikken we over een vier-stappenprotocol, waarmee de aanwezigheid van Chroom 6 haarzuiver kan worden opgespoord.

Sinds 2017 zijn er meerdere methoden ontwikkeld om Chroom 6 te traceren; elk met zijn eigen voor- en nadelen. De methode die leidt tot de meest betrouwbare uitspraak, is die van SGS. Deze methode stelt namelijk in vier stappen vast of Chroom 6 aanwezig is, inclusief de hoeveelheid en het gehalte waarin de stof is toegepast.

Risico’s bij direct contact

“Chroom 6 is overal om ons heen”, weet Wil Klarenaar, materiaalonderzoeker bij SGS. “Ook als je het niet verwacht. Het kan in de afwerklagen zitten van stoepranden, hekwerken, bruggen, vaar- en voertuigen. Gelukkig is het meestal niet gevaarlijk. Zo lang er geen direct contact plaatsvindt, is er niets aan de hand. De vervelende effecten kunnen ontstaan als de coating bewerkt wordt, bijvoorbeeld door slijpen of schuren.”

Vier-stappenprotocol detecteert Chroom 6 | SGS Intron

Stap 1 van het SGS-onderzoeksprotocol.

 

Lastig te onderzoeken

Toen de risico’s van Chroom 6 bekend waren, was er grote behoefte aan een methode waarmee de aanwezigheid van Chroom 6 kon worden vastgesteld, voordat met de materialen aan de slag werd gegaan. Maar dat bleek een lastige klus. Klarenaar: “Chroom 6 is toegepast met een reden. Het geeft bijvoorbeeld een uitstekende hechting. Dat maakt het moeilijk te verwijderen. Bovendien is het reactief. Zodra Chroom 6 in contact komt met een andere stof, kan het zomaar veranderen in Chroom 3.”

Vier-stappenprotocol

Het vier-stappenprotocol van SGS ondervangt deze problemen. In stap 1 wordt met een draagbaar meetinstrument gescand of chroom op de inspectielocatie is toegepast. In stap 2 wordt ter plaatse onderscheid gemaakt tussen Chroom 6 en andere chroomsoorten. Tijdens stap 3 wordt in het laboratorium vastgesteld in welk gehalte de stof aanwezig is en tijdens de laatste stap wordt met de elektronenmicroscoop bekeken waar in de verf het Chroom 6 is toegepast. “Deze vier stappen leiden gegarandeerd tot een betrouwbare uitspraak”, verzekert Klarenaar.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%