01:46
03-05-2018

Vloerprofielen dragen bij aan langere levensduur bedrijfsgebouw

Het OPTIMAJOINT® vloerprofiel is het nieuwe zusje van TERAJOINT®. Beide profielen voor dilatatievoegen hebben nagenoeg dezelfde werking en toepassingen. Daarnaast dragen ze bij aan een langere levensduur van bedrijfsgebouwen.

Het Finse familiebedrijf Peikko Group produceert stalen betonverbindingen. De corebusiness van de inmiddels wereldwijd actieve onderneming wordt gevormd door verkoop, advies en productie van artikelen die betrekking hebben op prefab beton. Daarvan zijn de Peikko kolomschoenen en ankerbouten voor de montage van prefab betonkolommen en de DELTABEAM® staal-betonliggers slechts enkele voorbeelden. “Het zijn echter onze dilatatieprofielen die toegepast worden bij in het werk gestort beton”, zegt Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux in Arnhem. “Daarvan hebben we inmiddels twee versies, de TERAJOINT® en de OPTIMAJOINT®. Deze stalen profielen maken we in onze eigen fabrieken. Bij een bouwproject worden deze in de vloerconstructie meegestort.” 

Werking
Dilatatieprofielen worden vooral gebruikt bij in het werk gestorte betonnen bedrijfsvloeren op de begane grond, met grote oppervlakken. Bijvoorbeeld in magazijnen, logistieke hallen en loodsen. Zwaan: “De vloeren van soms wel een paar duizend vierkante meter worden in vakken opgedeeld en per vak gestort. Tussen die vakken ontstaan voegen. Bij het uitharden van de vloer krimpt het beton en bestaat het risico op scheurvorming. Met onze dilatatieprofielen wordt dit voorkomen, deze gaan open staan en zorgen daarmee voor een gecontroleerde voeg en krimp.” 


TERAJOINT® toegepast in een bedrijfshal te Nijkerk.

Hoe dit systeem werkt? “Aan de dilatatieprofielen zijn kopdeuvels bevestigd waarmee de profielen in de vloer verankerd worden. Een profiel bestaat verder uit twee onderdelen waarvan het ene deel in het eerste vak verankerd wordt en het andere in het vak ernaast. Als de vloer krimpt, kunnen voegen soms wel 10 tot 20 millimeter wijken en gaat het profiel openstaan. Zo beschermen ze de betonranden als een soort randbekisting.”

Uitvoering
Omdat er over dit soort vloeren vaak zware voertuigen zoals vorkheftrucks rijden, worden de profielen extreem belast. Daarom zijn de dilatatieprofielen van Peikko robuust uitgevoerd. Ze zijn verkrijgbaar in onbehandeld staal, voor toepassingen in verwarmde ruimten. De uitvoering in verzinkt staal wordt doorgaans gebruikt voor plekken waar corrosie kan plaatsvinden, dus in onverwarmde buitenruimten. De roestvrijstalen profielen worden meestal toegepast op plaatsen met een agressief milieu. Onder meer in gebouwen in de foodindustrie, waar bijvoorbeeld een hoge zuurgraad heerst. 


TERAJOINT®

OPTIMAJOINT® en TERAJOINT®
Zwaan: “De functies van onze vloerprofielen OPTIMAJOINT® en TERAJOINT® zijn nagenoeg vergelijkbaar. De TERAJOINT® biedt een robuuste bescherming van de betonranden via koudgetrokken staalstrips van 10 x 40 millimeter. Bij dit type worden de kopdeuvels aangelast. Bij de nieuwste versie, de OPTIMAJOINT® is de strip vervangen door hoekstaal waaruit de ‘kopdeuvels’ voor de verankering zijn gesneden. De productie van dit artikel is minder arbeidsintensief, dus economisch voordeliger.” Beide systemen zorgen voor een adequate overbrenging van de vloerbelasting door middel van de schijfdeuvels, waarbij de voeg tot maximaal 20 millimeter kan uitzetten bij vloerdiktes van 125 tot 300 millimeter. De vloerprofielen worden geleverd in elementen met een lengte van 3 meter. Deze worden bij de TERAJOINT® aan elkaar geschroefd en bij de OPTIMAJOINT® aan elkaar vastgeklikt. “Mooi is dat beide systemen onderhoudsvrij zijn. Als de vloer intact blijft, is dat uiteraard gunstig voor de levensduur van het hele gebouw.”    


TERAJOINT® in RVS, toegepast in een kuikenboerderij te Emmeloord.

Tekst: Irene Teunissen     Beeld: Peikko Benelux 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners