Zijaanzicht RAM-3.

01:23
14-08-2020

Volautomatisch en gebundeld zagen

Aanvoerautomaat voor de staalindustrie

Met de nieuwe aanvoerautomaat RAM-3 laat APS Europe Automation weer zien waar het Haagse bedrijf goed in is: bijzondere machines ontwikkelen en bouwen voor de staalindustrie.

De RAM-3 is een aanvoerautomaat voor een zaagmachine die zorgt voor de geautomatiseerde aanvoer per stuk of gebundeld van stalen kokerprofielen. Eigenaar-directeur Rob Rehorst: “We hebben een exemplaar ontwikkeld en gemaakt voor Reijrink Staalbouw en die wordt in juli samen met de RS 800 dubbelverstekbandzaag en twee rollerbanen bij dit innovatieve staalbedrijf afgeleverd.”

Rob Rehorst.

 

500 bij 500 millimeter

Van aanvoerautomaten zijn lichtere uitvoeringen op de markt te verkrijgen. De RAM-3 is geschikt voor het zwaardere werk. Rehorst: “Hiermee kun je bundels tot 500 bij 500 millimeter aanvoeren en in één keer laten verzagen. Bundels of enkel stuks profielen worden door de RAM-3 vastgeklemd en naar de startpositie verplaatst. Dan begint het op maat brengen en zagen. De slag is 3 meter, optioneel 6 meter, wat betekent dat voor langere lengtes de profielen één of meerdere keren worden doorgehaald tot dat de totale lengte is verwerkt. Bijvoorbeeld om een lengte van 11.80 meter uit een profiel van 12 meter te halen, zal de machine het werkstuk vier stappen doorvoeren.”

Een RAM-3 aanvoerautomaat voor een RS-800 zaagmachine.

 

Reststukken

Om te zorgen dat de gebundelde profielen na het zagen niet naast de afvoerbaan vallen, kunnen ze vooraf eenvoudig worden voorzien van een spanband. In de basisuitvoering worden reststukken kleiner dan 300 mm door de automaat teruggenomen en in een bak gedeponeerd. Reststukken langer dan 300 mm kunnen handmatig van de afvoerbaan afgenomen worden. Rehorst: “Dit proces is ook nog te automatiseren met een aanvoer dwarstransporter en een Autosorter. Kleine producten en de kop- en staartstukken worden dan automatisch afgevoerd.”

Rendering van de RAM-3.

 

Profielen

De RAM-3 is geschikt voor het bundelen en verzagen van HEA-, HEB-, HEM-, INP-, IPE- en UNP-profielen, alle soorten kokerprofielen en vlak materiaal. Het kan NC-bestanden uit vrijwel alle gangbare tekenprogramma’s als Tekla, BoCad en Strumis inlezen en optimaliseren. Met de hand invoeren van zaaglijsten of zaaghoeken instellen is niet meer nodig. En alles wat gemaakt is, wordt bijgehouden. Het aanvoersysteem wordt standaard geleverd met een 3 meter aanvoergeleiding.

Rehorst is trots op zijn nieuwe product. “Het is mooi om te zien dat wij als kleinere speler gevraagd worden productielijnen te maken en te leveren voor grote staalbouwers als Reijrink. Voor maatwerk en bijzondere opdrachten weten ze ons goed te vinden.”     

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | APS Europe

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: APS Europe Automation

beton en staalbouw partners