Platform over beton en staal in de bouw
Voor het eerst geautomatiseerd prefabontwerp
“Allplan Precast, met zijn talrijke geautomatiseerde processen, stelt ons in staat om meer projecten in minder tijd en met een hogere kwaliteit af te handelen”, zegt Bauvin Aymeric, hoofd van het planningsbureau bij SPL (Frankrijk). (Beeld: Willy Berré)

Voor het eerst geautomatiseerd prefabontwerp

Na de fusie van Precast Software Engineering en Allplan, nu bijna twee jaar geleden, werd de volgende mijlpaal in de krachtenbundeling van beide bedrijven in oktober 2022 succesvol bereikt: een gezamenlijke BIM-oplossing voor de levenscyclus van gebouwen, van ontwerp tot engineering, productie en constructie. Met de Allplan 2023-versie werden tal van functies voor prefab modellering in Allplan geïntegreerd. Bovendien werd de volledige reeks functies van Planbar Essentials, een van de meest innovatieve planningsoplossingen in de prefab sector, overgenomen in Allplan AEC. Dit betekent dat ingenieursbureaus, fabrikanten en bouwbedrijven nu prefab betonelementen van elke complexiteit rechtstreeks in Allplan kunnen modelleren.

Naadloze informatiestromen 

De gezamenlijke versie biedt talrijke voordelen voor voormalige Planbar gebruikers: ze krijgen toegang tot aanvullende Allplan-tools zoals Bimplus of Allplan Share en tot extra functies voor kostenplanning, infrastructuur constructies en nog veel meer. Allplan AEC is trouwens beschikbaar in talrijke taal- en landenversies. Dit vergemakkelijkt de internationale samenwerking tussen ontwerpers en fabrikanten. Dankzij de intelligente weergaven en doorsnede functionaliteiten in Allplan genieten klanten van een betere en snellere weergave van overzichtsplannen. De programma-administratie is ook aanzienlijk vereenvoudigd, aangezien installatie en licentieaanvraag slechts één keer nodig zijn.

Nieuwe prefabfuncties van versie 2023 

De fusie van Planbar en Allplan vereenvoudigt niet alleen de projectcoördinatie, maar maakt ook nieuwe, nog efficiëntere workflows mogelijk. Zo kunnen prefabelementen op een zeer tijdbesparende manier gemaakt worden met behulp van de standaard Allplan functies als PythonParts (macro’s). Een bijzondere highlight in Allplan AEC 2023 is de Smart Converter, die traptekeningen (2D of 3D) interpreteert en analyseert. Vervolgens past het indien nodig hoeken aan en zet het tekeningen om in produceerbare, volledig parametrische trapmodellen.

Een beproefde functie is de unieke Elementplan-technologie. Met deze functie genereert Allplan automatisch productietekeningen inclusief wapening, instortvoorzieningen en bemating. In versie 2023 is de lay-out catalogus uitgebreid met een reeks nieuwe instelmogelijkheden. Dit betekent dat de lay-outs voor productietekeningen nu nog individueler aangepast kunnen worden.

Efficiënt ontwerp van prefab trappen: Allplan 2023 zet 2D-tekeningen van trappen om in volledig parametrische 3D-modellen. (Beeld: Allplan)

Allplan maakt het behandelen van instortvoorzieningen veel eenvoudiger. Een kenmerk controleert bijvoorbeeld of prefabelementen met hun specifieke bevestigingen en wapening gelijk zijn aan andere onderdelen. Nieuw in versie 2023 is dat instortvoorzieningen nu met Python-scripts (macro’s) gemaakt kunnen worden. Dit opent volledig nieuwe mogelijkheden voor wat betreft het gebruik van instortvoorzieningen. Zelf-instelbare regels verhogen zo de automatisering. Allplan kan bijvoorbeeld automatisch de juiste posities en diameters voor noodzakelijke boorgaten berekenen op basis van de afmetingen van een staalplaat. Wijzigingen zijn nu dan ook parametrisch eenvoudig uit te voeren.

Sterk geautomatiseerd wand- en vloerontwerp

Met het Allplan Precast-product krijgen prefabfabrieken geavanceerde planningsworkflows voor de productie van wanden en vloerplaten, naast de reeks functies in Allplan AEC zoals automatische verdelingen, automatische basiswapening of de automatische berekening van transportankers. Daarnaast maakt Allplan Precast een perfecte verwerking mogelijk van documenten en gegevens, die relevant zijn voor de productie van de elementen en zorgt zij voor soepele informatiestromen dankzij verschillende interfaces naar de productiemachines.

Geoptimaliseerde processen in prefabfabrieken met Tim 2023

Een succesvolle prefabplanning vereist een perfecte werkvoorbereiding en kwaliteitsgegarandeerde gegevens voor productie, commerciële systemen en BIM-toepassingen. Dit is precies waar het Allplan Precast competentiecentrum de Tim|work oplossing voor biedt. Tim ontlast talrijke routinetaken, zorgt voor een verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid en vermindert het risico op fouten. Versie 2023 biedt een reeks verdere ontwikkelingen voor nog meer gebruiksvriendelijkheid en prestaties: verbeterde invoer van UNICAM- en PXML-gegevens, talrijke snelkoppelingen en de mogelijkheid om meerdere Explorer-vensters tegelijk te gebruiken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details