Platform over beton en staal in de bouw
Voorgespannen welfsels in een vooruitstrevend circulair bouwproject
Klaar voor levering.

Voorgespannen welfsels in een vooruitstrevend circulair bouwproject

Beton lost duurzaamheidsbeloftes in

Het West-Vlaamse Nerva, gevestigd in Harelbeke is geen nieuwkomer op de betonmarkt. Het bedrijf werd opgericht in 1963. In 2013 realiseerden drie medewerkers een management buy-out, die meteen het startsein was voor de verdere expansie. Nerva specialiseert zich in horizontale totaaloplossingen in geprefabriceerd beton. Tot het aanbod behoren betonnen vloeren, welfsels en predallen in spanbeton. De voorgespannen welfsels worden gemaakt in diktes van 12 tot 40 cm.

Sinds 2021 maakt Nerva deel uit van de Franse groep Rector-Lesage, één van de meest gerenommeerde producenten van bouwproducten in Frankrijk. Met een gemotiveerd team kan Nerva terugvallen op een decennialange ervaring, 23.000 gerealiseerde projecten en meer dan 6 MIO m2 welfsels.

Circulariteit voorop

Voor het Mobilis project in Anderlecht werd ze benaderd door Alheembouw om de voorgespannen welfsels voor de kelderverdieping te maken. Een pilotproject zeg maar, gezien de circulaire aanpak waarbij de primaire betonstructuren een vooropgestelde levensduur van 100 jaar meekregen. Dit werd mede gerealiseerd door de flexibele insteek van het gebouw, dat structureel aangepast kan worden aan wijzigende noden in de toekomst. Bij dit project uit zich dat onder meer in twee tussenvloeren die in de hoogte verstelbaar zijn.

Luchtfoto bedrijfssite Nerva.

Atypische aanpak

Erik Geerts, bestuurder en sales director van Nerva: “In totaal zorgden we hier voor ruim 4.000 m2 voorgespannen welfsels, die we over een periode van 6 maanden volgens het just-in-timeprincipe produceerden en leverden. Ongebruikelijk was dat we de kelder pas konden toeleggen nadat de bovengrondse primaire structuur klaar was.” Deze atypische aanpak maakte deel uit van de plannings- en uitvoeringsmodaliteiten van het project. “Hierbij werden de welfsels achteraf geplaatst op stalen liggers, die deel uitmaken van de bovengrondse betonstructuur. Dit zorgde voor een aantal aandachtspunten. Bijvoorbeeld op logistiek vlak. Het was even puzzelen om de welfsels vlot op hun plaats te krijgen, binnen de ruimtelijke beperking van de reeds gerealiseerde betonnen bovenstructuur.”

Nieuw kantoorgebouw.

Tevens bracht Nerva geen klassieke betonnen druklaag aan boven de welfsels, zoals gebruikelijk wel het geval is. “Een dergelijke druklaag maakt de vloer immers permanent en dat was hier niet de bedoeling. In dit geval werden enkel de voegrichels opgevuld”, aldus Geerts. “Het achteraf plaatsen van de welfsels op de stalen liggers en de afwezigheid van een druklaag maken het mogelijk om in de toekomst, mocht de nood zich voordoen, de prefab elementen relatief makkelijk te verwijderen.”

Het Mobilis project was voor Nerva het zoveelste in een rij van succesvolle samenwerkingen met Alheembouw. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details