Platform over beton en staal in de bouw
Voorproefje Nationale Staalbouwdag 2019 met …

Voorproefje Nationale Staalbouwdag 2019 met …

Joost Vos, partner bij Benthem Crouwel Architects

Op dinsdag 8 oktober aanstaande vindt de Nationale Staalbouwdag 2019 plaats. Het landelijk kennis- en netwerkevent voor staalminnend Nederland vindt voor het eerst plaats in de monumentale Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Samen met keynote-spreker Joost Vos, partner bij Benthem Crouwel Architects, blikken we alvast vooruit op deze dag.

In het kader van ‘100 jaar staal in IJmuiden’ was vorig jaar Tata Steel nog ‘the place to be’ voor de Nationale Staalbouwdag. De komende edi-tie vindt plaats in de evenzo unieke voormalige Tabaksfabriek van Van Nelle. De dag staat in het teken van netwerken, zaken doen, kennis vergaren en kennis delen. Onderdelen van het event zijn de vakbeurs met ruim zestig bedrijfs- presentaties, themasessies, een architectenseminar en het jaarlijkse studentenprogramma met uitreiking van de StudentenSTAALprijs 2019. Als keynote-spreker zoomt Joost Vos vooral in op de rol van Benthem Crouwel Architects in het ontwerp en de realisatie van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Noord/Zuidlijn Centraal Station.(Beeld: Jannes Linders)

 

De Noord/Zuidlijn is in alles een bijzonder project, begint Vos. “We hebben als architectenbureau bij dit project met een doorlooptijd van maar liefst twintig jaar alles behalve solistisch opgetreden. Het was met recht een team effort, zowel intern als extern met adviseurs, de verschillende disciplines en de opdrachtgever. We zijn destijds als bureau geselecteerd na een architectenselectie. Uitgangspunt in het hele ontwerp was een behaaglijk gevoel creëren voor de reiziger. Een mens verblijft nu eenmaal niet zo graag ondergronds. We hebben de verbindingen tussen het perron en het maaiveld voor alle stations telkens zo kort mogelijk proberen te houden. Qua materialisering is heel bewust gekozen voor materialen die lang goed blijven en goed te onderhouden zijn. Staal is daar een uitstekend voorbeeld van.”

Ook andere ‘staalprojecten’ van Benthem Crouwel Architects passeren tijdens de speech van Vos de revue. Zo maakt hij vanuit de Noord/Zuidlijn een ‘uitstapje’ naar de nieuwe stalen kapconstructie aan de IJzijde van Amsterdam Centraal, en komen staalprojecten in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Delft ter sprake, waaronder het eerste energieneutrale station van Nederland, voorzien van een stalen kapconstructie met pv-panelen.

Tot slot maakt Vos nog een ‘pijnpunt’ bespreekbaar. Hij maakt zich zorgen over de betrokkenheid en verantwoordelijk bij (grote) projecten. “Het is belangrijk dat partijen van begin tot eind aanhaken in een proces om de beoogde kwaliteit überhaupt te kunnen realiseren. Steeds vaker merken wij dat projecten worden opgesplitst in fasen, waarvoor telkens opnieuw een architect, ingenieursbureau, enz. wordt geselecteerd. Reden daarvoor is om goedkoop te kunnen inkopen, maar dat is uiteindelijk niet zeer bevorderlijk voor de kwaliteit. Want die valt of staat bij de ambitie van alle betrokken partijen en het kunnen overzien van het complete plaatje. Zeker bij langlopende (infra)projecten is de architect vaak de enige constante factor.”


Bezoek de website van Benthem Crouwel Architects: benthemcrouwel.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details