Platform over beton en staal in de bouw
Vooruitstrevend in prefab beton
Allplan Precast sluit perfect aan op de behoeften en verregaande digitalisatie van Harton.

Vooruitstrevend in prefab beton

Met dank aan 3D-tekensoftware

Bij Harton in Zeewolde is nagenoeg alles gedigitaliseerd. Het relatief jonge bedrijf produceert sinds 2016 prefab betonwanden voor de meest uiteenlopende projecten en maakt daarbij dankbaar gebruik van de veelzijdige software van Allplan Precast. Een gesprek met bedrijfsleider Robert-Jan Dekker over de visie en ambities, waaronder de plannen voor een compleet gerobotiseerde fabriek.

Harton is een dochteronderneming van de Hardeman Groep. “We zijn in 2016 gestart met het produceren van prefab betonwanden voor ons zusterbedrijf Allure Bouw, gespecialiseerd in luxe villabouw”, vertelt Dekker. “Omdat we de fabriek vanaf een blanco vel konden opbouwen, hebben we direct ingezet op automatisatie en digitalisatie. We werken dus niet met ‘platte’ tekeningen, maar alles gebeurt in 3D en bij voorkeur nog in opgewerkte IFC-bestanden om direct de productie te kunnen aansturen.”

Bekende software

Net als Allure Bouw maakt ook Harton gebruik van de software van Allplan Precast. “Het bouwbedrijf heeft jaren geleden grondig onderzoek gedaan naar de beste en meest efficiënte software voor het bouwen met prefab beton. De conclusie was helder, dat was Allplan Precast”, zegt Dekker. “Reden voor ons om met hetzelfde softwarepakket in zee te gaan. En het moet gezegd: de software sluit perfect aan op onze behoeften en verregaande digitalisatie. We proberen onze opdrachtgevers dan ook zoveel mogelijk te stimuleren om het tekenwerk in 3D IFC-bestanden aan te leveren. Van hieruit produceren we digitale wapeningstekeningen die we doorzetten naar onze wapeningsleverancier. Daar wordt het bestand geüpload in de nettenmachine, zodat er volautomatisch een genummerd wapeningsnet wordt geproduceerd.”

Aansturing van productie

Het 3D IFC-bestand in Allplan Precast vormt ook de basis voor de aansturing van de productie bij Harton. “We werken met vaste kanteltafels en een digitale plotter die elke contour en elk onderdeeltje ‘aftekent’ op de stalen kanteltafel. Vervolgens worden de bekistingslijsten en instortvoorzieningen aangebracht, evenals de wapeningsnetten (met corresponderend nummer) en de kozijnen. Tot slot wordt het element volgestort met zelfverdichtend beton. Een dag later gaat de kanteltafel omhoog en hijsen we het element op het in eigen huis ontwikkelde sledesysteem”, legt Dekker uit. “Het 3D-model dat door onze opdrachtgever is goedgekeurd gaat één op één over naar de plotter. Er kan dus feitelijk niks meer misgaan.” En zo produceert Harton jaarlijks vele wanden voor de meest uiteenlopende projecten, van de wanden voor luxe villa’s tot de casco’s voor een compleet vakantiepark.

Het 3D IFC-bestand in Allplan Precast vormt ook de basis voor de aansturing van de productie bij Harton.

Dekker is overigens zeer tevreden over de ondersteuning vanuit Allplan Precast. “Het contact is zeer plezierig. Als we ergens tegenaan lopen, wordt er adequaat gereageerd en komen de software-experts met een oplossing. Zij zijn net zo vooruitstrevend als wij.” Want vooruitstrevend mag je Harton toch wel noemen. “Er komt nog veel moois aan”, verklapt Dekker. “De afgelopen periode hebben we succesvol getest met het prefabriceren van kant-en-klaar afgewerkte betonwanden, inclusief isolatie en steenstrips. Daar hebben we twee robots voor aangeschaft. En uiteraard wordt ook dit allemaal getekend in Allplan Precast. Daarnaast hebben we plannen voor de bouw van een compleet nieuwe fabriek. Het perceel is al aangekocht. Binnen anderhalf tot twee jaar verwachten we operationeel te zijn en de capaciteit fors te kunnen opvoeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details