Platform over beton en staal in de bouw
Overig

Vormgeven aan MVO-ambities: Drijvend zonnepark in zand- en grindwinning

Het blijft bijzonder: je onttrekt zand en grind aan de natuur en je krijgt er een bijzonder natuurgebied voor terug. Het Azewijnse Broek is hier een prachtig voorbeeld van.

Netterden reserve kopiëren
Het huidige zonnepark telt 3.140 panelen.

Tekst | Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | Netterden

26 januari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Volgens de VVV Oude IJsselstreek is er ‘een overvloed aan vogels te zien en een deel van het jaar grazen Gallowaykoeien om de winning’. Ook zijn er twee struinroutes aangelegd. Dit past naadloos in de MVO-ambities van Netterden, het bedrijf dat in 1994 op deze locatie is begonnen met de winning van grind en zand voor de bouw en infra. Om hier een vervolg aan te geven, is op de gegraven plas onlangs een zonnepark aangelegd dat 1,2 megawatt kan leveren. 

Janet Slotboom, bedrijfsleider bij Netterden Zand en Grind, is zichtbaar trots op de aanwinst. “Je kunt dit zien als een voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik. De plas ligt er al en zonneparken op land zijn zonde van de ruimte. Daarom hebben we samen met energieleverancier Vattenfall onderzoek gedaan naar de aanleg van dit zonnepark, dat in deze omvang (3.140 panelen op 1,2 hectare; red.) in de helft van onze energiebehoefte kan voorzien. Over een jaar gaan we deze fase evalueren en eventueel besluiten om de capaciteit te verdubbelen.”

Zand- en grindwinning gaat mooi samen met de productie van zonne-energie.

MVO

Netterden is in 1972 begonnen met de winning van grind en zand en is een regionaal voorzienend bedrijf. Momenteel is het actief op zeven locaties die gezamenlijk 4 miljoen ton per jaar produceren. “MVO is sinds een aantal jaren een belangrijk aspect van onze bedrijfsfilosofie”, verduidelijkt Slotboom. “Thema’s als Gezondheid en veiligheid op het werk, Verantwoord milieubeheer, Klimaatverandering en duurzaam gebruik van hulpbronnen hebben onze nadrukkelijke aandacht en dat maken wij concreet met plannen en projecten die vooral de regio’s ten goede komen waar wij met winning actief zijn. Als bijvoorbeeld dit wingebied uitgeput is, wordt dit overgedragen aan een stichting die het natuurbeheer voor zijn rekening neemt. Dat moet ook, want als je hier niks doet is het binnen vier jaar een onaantrekkelijk wilgenbos. Nu is het een publiekstoegankelijk wandelgebied met een boeiende flora en fauna.”

Vogels

De aanleg van een drijvend zonnepark met ruim drieduizend zonnepanelen heeft geen nadelige invloed op de aanwezige natuur. Johan Heutinck, manager Kwaliteit, Arbo, Milieu en Vergunningen van Netterden legt uit dat overal over nadacht wordt: “Al jaren laten we ons adviseren door een ecologisch bureau dat ook de monitoring verzorgt van de natuur en onze invloed erop. Dat hoort ook bij de aard van onze werkzaamheden. Bij de aanleg van het zonnepark was een extra aandachtspunt de vervuiling door vogels en met name vogelpoep. Je kunt ze wegjagen met geluidssignalen maar daar blijken ze aan te wennen. We hebben nu een systeem aangelegd en getest dat werkt met laserlicht. Dat verstoort de overige fauna niet en sindsdien zijn er geen vogels meer op het drijvende eiland te zien.”

Janet Slotboom en Johan Heutinck voor de plas met zonnepark.

Drijvers en ankers

De zonnepanelen zijn aangelegd op een grid van kunststof drijvers van pvc. Heutinck: “Deze onverwoestbare drijvers komen uit Frankrijk en worden ook toegepast op zee. Ze zijn verankerd met een systeem van een bedrijf dat ook booreilanden aan de zeebodem vastlegt. We gaan met dit soort dingen niet over één nacht ijs. De plas in de Azewijnse Broek is nog altijd 25 tot 28 meter diep. De zonnepanelen zijn met kabels verbonden aan de veertien omvormers op de waterkant, die de stroom via een eigen trafostation met het net verbinden.”

Voor Slotboom is het weer een mooie stap die Netterden heeft gezet op het MVO-traject. “Maar het is ook een investering met een terugverdientijd, die door de SDE+ subsidie aantrekkelijk kort is.” Voor Netterden betekent het een flinke toevoeging aan de bestaande PV-capaciteit die al aanwezig was op de gebouwdaken. En het is meteen één van de grootste drijvende zonneparken van Noord- en Oost-Nederland. Waar zand- en grindwinning al niet toe kan leiden….   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details