Platform over beton en staal in de bouw
VSB presenteert Jaarverslag 2023

VSB presenteert Jaarverslag 2023

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) heeft het nieuwe jaarverslag over 2023 gepresenteerd. Het verslag toont eens te meer aan dat veiligheid, kwaliteit en vakmanschap bepalende waarden zijn voor de leden bij het werken op hoogte.

Die veiligheid heeft ook betrekking op het grootste en meest kostbare goed van de verenigingsleden: hun personeel. Middels tal van initiatieven zet VSB zich onvermoeibaar in voor goede scholing en vakmanschap, een scherpe kijk op de arbeidsmarkt en arboregelgeving die naadloos aansluit op de praktijk. Zo draagt de vereniging bij aan een omgeving waarin het prettig werken is en waarin medewerkers op een duurzame manier kunnen bijdragen aan het leveren van tijdelijke, veilige werkplekken op hoogte.

In het jaarverslag wordt per sectie (Steigerbedrijven, Hoogwerkbedrijven en Betonbekisting-bedrijven) terug- én vooruit gekeken op het afgelopen respectievelijk komende jaar. Voor de Sectie Steigerbedrijven springen daarbij in het oog de op handen zijnde update van de Richtlijn Steigers, de voorkoming van diefstal van steigermateriaal en het werken aan verduurzaming van de branche.

Ook binnen de Sectie Hoogwerkbedrijven staat een richtlijn centraal. Het betreft hier de in ontwikkeling zijnde Richtlijn Tijdelijke Hangbruginstallaties. Hierin wordt alle informatie over het (de)monteren van en werken met hangbruginstallaties opgenomen. De richtlijn, bedoeld voor monteurs én gebruikers, behandelt ontwerp, werkvoorbereiding, uitvoering, opbouw, oplevering en inspectie alsmede het gebruik.  In 2023 besteedde VSB wederom aandacht aan de officiële opbouwmethode voor rolsteigers. Achtergrond zijn de ongevallen die zich nog steeds met rolsteigers voordoen. VSB adviseert bedrijven en werkgevers daarom te controleren of er sprake is van een complete levering wanneer een steiger wordt gekocht of gehuurd en dat deze rolsteiger ook volgens de laatste veiligheidseisen wordt opgebouwd.

Aan het thema BIM wordt binnen de VSB  al enkele jaren gewerkt. Dat resulteerde in 2023 in een BIM Afsprakendocument voor tijdelijke hulpconstructies dat door de Sectie Betonbekisting-bedrijven werd opgesteld. Aan het BIM Afsprakendocument ligt het door de VSB samengestelde ILS Tijdelijke Hulpconstructies ten grondslag. Dit model is speciaal voor de Nederlandse markt samengesteld en wordt ingezet voor gegevensuitwisseling voor tijdelijke hulpconstructies binnen de BIM-methode. Binnen de sectie wordt verder gewerkt aan de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies.

Voor het laatste deel hiervan – de ondersteuningsconstructies – werkt de sectie aan een aparte richtlijn die op een later tijdstip kan worden ingevaren in de Richtlijn Steigers. De ondersteuningen, die overwegend worden opgebouwd uit steigermateriaal, passen daar ook beter.

Naast de secties rapporteren ook de verschillende VSB-commissies in het jaarverslag. Exemplaren van het VSB jaarverslag zijn te bekijken en te downloaden via de VSB-website.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details