Platform over beton en staal in de bouw
Sectornieuws

Wat jij moet weten over kooiladders!

Veilige kooiladders zijn een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij hoge en grote verbouwen in Nederland. En dat is eigenlijk...

metal-stairs-1731677_960_720

11 juni 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Alles wat jij moet weten over kooiladders!

Kooiladders komen steeds vaker voor
Veilige kooiladders zijn een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij hoge en grote verbouwen in Nederland. En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, want hoge gebouwen moet je bij ongevallen of als er brand uitbreekt veilig kunnen verlaten. Dat gebeurt dan via een kooiladder; een ladder met daarom een metalen of aluminium kooi die vallen voorkomt. Maar kooiladders hebben nog meer functies. Wat zijn de belangrijkste functies van kooiladders? Wanneer zijn kooiladders verplicht? En hoe zit het met de gemiddelde kosten van een veilige kooiladders?

De belangrijkste functies van een kooiladder
Een kooiladder is primair bedoeld om de veiligheid in en rond hoge gebouwen, panden, loodsen en bedrijven te garanderen en optimaliseren. Bij brand of ongelukken bieden veilige kooiladder een belangrijke ontsnappingsroute. In noodsituaties biedt een kooiladder dus uitkomst. Maar veilige kooiladders worden ook gebruikt om bijvoorbeeld het dak van het bedrijf te inspecteren of renoveren al er schade is. Ook schoonmaakbedrijven, glazenwassers, bouwvakkers en schoorsteenvegers maken dankbaar gebruik van kooiladders om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. En ten slotte, ook daarvoor worden kooiladders ingezet, kun je dit type ladders zien als een verkorte toegangsroute richting moeilijk bereikbare delen binnen het bedrijf. Medewerkers en directie kunnen zo snel op de juiste plek in hun hal of onderneming komen, bijvoorbeeld als er een of meer machines dan wel apparaten gerepareerd of schoongemaakt moet worden.

Wanneer geldt verplichte plaatsing van een kooiladder?
In bepaalde gevallen ben je als bedrijfseigenaar verplicht om een kooiladder aan de buitenkant van jouw bedrijf te plaatsen. Om het valgevaar te minimaliseren, is bij afstanden van drie meter boven de grond een kooiladder met een afsluitbare poort aan de onder- en bovenkant verplicht. Verder is het een vereist dat bij veilige kooiladders die een hoogte hebben van tien meter, om de maximaal 6 meter een rustbordes te plaatsen. en, last-but-not-least, ook niet onbelangrijk is dat de kooiladder van bovenaf dichtgemaakt dient te worden, evenals aan de onderkant. Ten slotte: een jaarlijkse controle door een inspecteur en jaarlijks onderhoud zijn eveneens verplicht.

De gemiddelde kosten van een kooiladder
De kosten die leveranciers rekenen voor kooiladders kunnen flink van elkaar verschillen. Kies daarom voor een goede en betrouwbare leverancier, die over de juiste certificaten en papieren beschikt. Hoe hoger en langer de kooiladder is, hoe meer deze zal gaan kosten. Je moet dan immers meer rente gaan betalen over het geldende bedrag. Vergelijk kooiladders qua kwaliteit en prijs goed, want goed vergelijken kan flink wat geldwinst betekenen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%