Platform over beton en staal in de bouw
Waterdicht en zelfhelend beton voor Paleis Het Loo

Waterdicht en zelfhelend beton voor Paleis Het Loo

De grootscheepse vernieuwing en verbouwing van Paleis Het Loo in Apeldoorn brengt flinke uitdagingen met zich mee. Ook als het om het betonwerk gaat. Want hoe kan bijvoorbeeld de waterdichtheid van de ruim acht meter hoge, ondergrondse uitbreiding gegarandeerd worden? Hoe moet worden omgegaan met de beperkte beschikbare ruimtes? En hoe kunnen de enorme belastingen op de bekisting het best worden opgevangen? Een kolfje naar de hand van Budobouw BV uit Zwolle, dat in opdracht van en in nauwe samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Regio Oost alle betonwerk voor perceel 2 verzorgt. Van de constructie van de nieuwe, ondergrondse foyer en paviljoens tot en met de betonwerken voor de vernieuwde Oost- en Westvleugel en inclusief de betonvloer en het betondak voor het kantoor- en energiegebouw.

Voor de uitbreiding onder de Bassecour (het voorplein) kon BudoBouw BV gebruikmaken van een tijdelijke bouwkuip van onderwaterbeton en grout­wanden. “In deze bouwkuip is een uitvlak- en isolatielaag van celbeton aangebracht, waarop wij de betonvloer hebben gestort”, vertellen directeur Denis van Wijk en bedrijfsleider Jeroen van Ostaijen van BudoBouw BV. “Op deze betonvloer zijn zowel wanden met een dubbelzijdige bekisting (beton-stelkist en sluitkist) als enkelzijdige wanden aangebracht, waarna ook hier het beton is gestort.” In het beton voor de keldervloer en kelderwanden is een Self-Healing Agent additief toegevoegd. “Dit additief bestaat uit korrels die sporen, een activator en nutriënten bevatten. Wanneer door onverhoopte (haar)scheurvorming grondwater toetreedt in de betonconstructie, ontwikkelen deze sporen zich autonoom tot bacteriën die de aanwezige nutriënten opeten. Hierbij komt kalksteen vrij en wordt de scheur gedicht, waardoor lekkages worden voorkomen. Wanneer er geen water meer toetreedt, zetten de bacteriën zich automatisch weer om in sporen waarna – bij eventuele nieuwe scheurvorming – het helingsproces zich herhaalt.”

Grote krachten

Een fantastische oplossing, die echter ook voor uitdagingen zorgt. “Door dit waterdichte en zelfhelende beton worden namelijk andere, grotere krachten uitgeoefend op de 8 meter hoge bekisting”, aldus Van Ostaijen. “Daarom zijn we al in de ontwerpfase door BAM Bouw en Techniek – Regio Oost betrokken, om de best passende bekistingen, juiste werkmethoden en meest geschikte stortvolgorde voor dit werk te bepalen.” In overleg met bekistingsspecialist Doka heeft BudoBouw BV besloten om meer schoren en grote, stalen jukken te plaatsen, die de extra krachten afdragen richting de vloer. Voor de begane grondvloer van de uitbreiding is gekozen voor een combinatie van breedplaten en kanaalplaten met stalen liggers, die grote overspanningen mogelijk maken. “In het dek van de ondergrondse uitbreiding komt een bijzondere, gebogen constructie van metselwerk. Om dit zogenaamde gewelf mogelijk te maken, hebben we een kunststof mal op maat laten maken die in het werk wordt gesteld. Vervolgens wordt hier de betonvloer overheen gestort.”

Vernieuwing en verzwaring

Voor de vernieuwing van de Oostvleugel heeft BudoBouw BV de bestaande constructie deels vernieuwd en verzwaard om hogere gebruikersbelastingen mogelijk te maken. De betonspecialist uit Zwolle realiseert hier onder meer de betonpoeren, liftputten en vloeren en vervangt het bestaande metselwerk. De opdracht voor de Westvleugel wordt naar verwachting binnenkort gegund.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details