Platform over beton en staal in de bouw
Wees alert op de inzet van niet-legale arbeidskrachten

Wees alert op de inzet van niet-legale arbeidskrachten

Het tekort aan arbeidskrachten raakt alle sectoren, ook de beton- en staalbouwsector. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op uitzendorganisaties, maar niet alle bedrijven houden zich strikt aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Via dubieuze constructies worden arbeidskrachten ingezet die niet afkomstig zijn uit EU-/EER-landen, wat in strijd is met de wet en dus verboden. De risico’s hiervan zijn aanzienlijk. Profimax distantieert zich duidelijk van deze trend en wil opdrachtgevers in de beton- en staalbouwsector waarschuwen: let op bij de inzet van niet-legale arbeidskrachten.

Al meer dan tien jaar is ‘Always get the job done!’ het motto van Profimax. “We opereren met gespecialiseerde divisies in de gevelbouw, bouw en techniek, elk met een ervaren en professioneel sales- en backofficeteam om snel te kunnen inspelen op de wensen van onze klanten”, zegt directeur Henri Lensen. “Voor een goede match vindt altijd een intake plaats. Van onze vakkrachten heeft 20% de Nederlandse nationaliteit of spreekt Nederlands; de overige 80% spreekt Engels en komt uitsluitend uit EU-/EER-landen.”

In strijd met de wet

“Bij Profimax volgen we strikt de Nederlandse regelgeving”, benadrukt operationeel manager Dave Ruijs. “We hebben gezien dat sommige concurrenten niet-EER-werknemers inzetten, vaak via een constructie met een EU-visum. Hoewel de verleiding groot kan zijn vanwege lagere kosten, is dit in strijd met de wet. Eigenlijk zou er bij opdrachtgevers al een belletje moeten gaan rinkelen als ze horen dat ze via deze partijen vaak tegen uiterst lage, bijna onmogelijke tarieven arbeidskrachten kunnen inhuren. De Nederlandse wetgeving, met name de WAV (Wet Arbeid Vreemdelingen), verbiedt expliciet de tewerkstelling van niet-EER-personen binnen Nederland. Profimax distantieert zich van deze praktijken en wijst op de potentiële risico’s. Naast aanzienlijke boetes zijn de (juridische) consequenties bij een calamiteit niet te overzien.”

Nieuw certificeringssysteem

De overheid heeft aangekondigd de handhaving op het naleven van deze regels dit jaar te gaan intensiveren, vooruitlopend op het nieuwe certificeringssysteem dat in 2025 wordt geïntroduceerd. “Het certificeringssysteem wordt momenteel vormgegeven door stakeholders zoals de Belastingdienst, het SVB, de Inspectie SZW, NBBU/ABU-vakverenigingen en de IND (immigratie)”, zegt Ruijs. “We benadrukken het belang om waakzaam te zijn op de inzet van niet-legale arbeidskrachten. Op de websites van onder meer de NBBU en van Inspectie SZW wordt dit onderwerp uitvoerig belicht. Doe er je voordeel mee en neem waar nodig passende maatregelen. Bij vragen of verdere verduidelijking over dit onderwerp staan ook wij van Profimax je uiteraard bij met passend advies.”

Profimax is al vele jaren NEN 4400-1 SNA-gecertificeerd en garandeert de inzet van gekwalificeerde monteurs uit EU-/EER-landen. Alle arbeidskrachten beschikken over een Nederlands VCA-certificaat en werken uitsluitend met goedgekeurde NEN 3140 gereedschappen. Profimax is ook een erkend leerbedrijf en VMRG-partner en heeft maar liefst vijf keer een FD Gazellen Award ontvangen, een erkenning voor de snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven in Nederland. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details