Platform over beton en staal in de bouw
Welke steiger voor welke klus?

Welke steiger voor welke klus?

Welke steiger je besluit te gebruiken hangt af van de klus die geklaard moet worden. Er bestaan verschillende bouwstellingen voor werk in aanbouw, die ieder hun eigen pluspunten hebben afhankelijk van de klus. Over het algemeen kun je je afvragen of je de steiger wilt gebruiken voor een binnen- of buitenklus, of je deze bouwstelling voor intensief gebruik nodig hebt en welke werkhoogte nodig is waarop je moet werken.

Je hebt meestal keuze uit een staande steiger, rolsteiger, vouwsteiger, raamsteiger, vliegende steiger of speciale steigers zoals een schoorsteensteiger of een dakkapelsteiger. Doorgaans wordt gekozen voor een kamersteiger of een rollende steiger. Een kamersteiger is ook wel een vouwsteiger en is gemakkelijk te gebruiken. Deze steiger wordt meestal voor klussen binnenshuis gebruikt zoals schilderklussen en andere klusjes waar je net niet bij kan met een trap. Het is een steiger die makkelijk in- en uitgevouwen kan worden, maar is lager dan een rolsteiger. Zo heeft een kamersteiger een hoogte van rond de 7,5 meter terwijl een steiger op wielen 10 meter of hoger kan zijn. Beide steigers kun je wel uitbouwen met kant en klare onderdelen. Een rolsteiger wordt voornamelijk gebruikt voor klussen buitenshuis. Naast dat ze veilig zijn om op te werken zijn ze tevens makkelijk te verplaatsen. Dit komt omdat ze bezitten over zwenkwielen met spindels.

Naast het kiezen van het soort steiger is het belangrijk te bepalen welke steigerbreedte en platformlengte je het beste kan kiezen. Wanneer je met veel materiaal de steiger op moet is het handig om te kiezen voor een steiger met een breder platform. Een brede steiger kan twee platformen dragen wat betekent dat je meer werkruimte hebt. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het verschil tussen werk- en platformhoogte bij gebruik van een steiger. De platformhoogte is de maximale hoogte waarop het platform officieel op de steiger mag liggen. De werkhoogte is de platformhoogte met jouw eigen lichaamslengte wanneer je op het platform staat.

Tot slot gaat kwaliteit boven alles. Er bestaan verschillende steiger series met ieder hun eigen kwaliteiten voor intensief of professioneel gebruik, semiprofessioneel gebruik of voor de doe-het-zelver. Elke serie steigers heeft een eigen graad van complexiteit in het op- en afbouwen, marktconforme prijzen en zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals hout of aluminium. Let hierbij op de certificatie om veiligheid te garanderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details