Het BIBM-congres 2023, gepland in Amsterdam van 27 t/m 29 september, nadert met rasse schreden. “Dit is het 7e BIBM-congres dat ik bijwoon en dat ik help organiseren sinds ik in 2004 bij de vereniging kwam”, vertelt Alessio Rimoldi, Secretay General bij BIBM. “Ik ben er nog steeds erg enthousiast over omdat elk evenement uniek is en herinneringen met zich meebrengt van geweldige mensen, dankbare ideeën en geweldige souvenirs.”
“Ondanks het feit dat het voornamelijk een lokale industrie is, wordt de prefabsector geconfronteerd met Europese en wereldwijde uitdagingen op het vlak van de transformatie van de bebouwde omgeving. Als we het enigszins vereenvoudigen, kunnen we stellen dat in 2000 het decennium van de energie-efficiëntie begon en in 2010 dat van de duurzaamheid. In 2020 begon het decennium van de decarbonisatie: alle andere uitdagingen verdwijnen naar de achtergrond wanneer de sector geen goede strategie heeft om de klimaatverandering aan te pakken.”
“Onder druk van de pandemiecrisis zijn de afgelopen jaren ook de faciliterende activiteiten versneld (digitalisering) en is de noodzaak toegenomen om de uitdagingen van aanpassing aan de klimaatverandering aan te pakken (veerkracht). Onder het motto ‘Groen | Digitaal | Veerkrachtig | Oplossingen uit prefab beton’ zullen al deze onderwerpen worden behandeld door sprekers van hoog niveau en met de prefabsector in het achterhoofd.”
“Of u nu vooral geïnteresseerd bent in de ontwikkelingen op lange termijn of in direct bruikbare oplossingen: het congres biedt u beide in boeiende parallelle sessies. Als u deel wilt uitmaken van dit stimulerende evenement, is Amsterdam de place-to-be in september!”
Oplossingen voor prefab beton
TEKST: Magdalena Herbik, Ebru Akgün
De afgelopen jaren heeft er in de bouwsector een paradigmaverschuiving plaatsgevonden naar duurzame praktijken, gedreven door een groeiend bewustzijn van de milieu-impact van traditionele bouwmethoden. De Europese Unie wil deze overgang versnellen door een holistische aanpak te stimuleren die groene bouwtechnieken, digitale innovatie en veerkracht in bouwprojecten in alle lidstaten integreert.
De Europese Green Deal, goedgekeurd in 2020, is de nieuwe groeistrategie van de EU, met als doel om de EU om te vormen tot een meer welvarende samenleving, met een hulpbronnenefficiënte en concurrerende net-nul economie. Sinds de aankondiging van de Green Deal heeft een reeks Europese initiatieven de toon gezet voor de transformatie van het ecosysteem van de bouw: het nieuwe actieplan voor de circulaire economie, het Fit for 55-pakket, de renovatiegolf, de richtlijn energieprestaties van gebouwen, de verordening bouwproducten, de industriële strategie van de EU, het nieuwe Europese Bauhaus, het bouwtransitiepad, enzovoort.
Om de inspanningen voor een duurzamer ecosysteem in de bouw te versnellen, heeft de Commissie op overkoepelend niveau het Forum voor de bouw opgericht als een waardevol platform om samen te werken aan een breed scala van onderwerpen die relevant zijn voor de sector en om het pad te bepalen voor een groene, digitale en veerkrachtige overgang. Daarom zal de focus voor het BIBM-congres van dit jaar liggen op ‘Green | Digital | Resilient | Precast Concrete Solutions’ om niet alleen de duurzame voordelen van prefab beton te laten zien, maar ook het engagement van de industrie om meer duurzame, circulaire en koolstofarme oplossingen te bieden voor de bebouwde omgeving.
Groen bouwen verwijst naar de praktijk van het ontwerpen, bouwen en exploiteren van gebouwen en infrastructuur op een milieuverantwoorde en grondstofzuinige manier. Het doel van groen bouwen is om de negatieve impact op het milieu te minimaliseren en het gebruik van duurzame materialen en energie-efficiënte technologieën te maximaliseren. In de ‘GROEN’-sessie van het congres kunt u lezingen bijwonen over de ontwikkeling van CO2-neutrale bindmiddelen, een methodologie om de levensduur van beton te evalueren of de inspanningen om de CO2-uitstoot in de hele waardeketen van beton te verminderen.
Digitalisering is een ander cruciaal aspect van het ecosysteem van de bouw. Digitale technologieën hebben een enorm potentieel om duurzame en efficiënte bouwprocessen te stimuleren. Van Building Information Modeling (BIM) tot Internet of Things (IoT) sensoren en Artificial Intelligence (AI): digitale tools maken realtime gegevensverzameling, analyse en optimalisatie mogelijk. Dit zal leiden tot een verbeterde energie-efficiëntie, gestroomlijnd projectbeheer en verbeterde samenwerking tussen belanghebbenden. De onderwerpen van de ‘DIGITAAL’-sessie zijn onder andere: bibliotheek met prefab BIM-objecten, integratie van BIM van begin tot eind en de kansen en uitdagingen van digitalisering vanuit een engineeringperspectief.
De EU wil haar gebouwen en infrastructuur beveiligen tegen het groeiende risico van natuurrampen en extreme weersomstandigheden. Veerkrachtige bouwpraktijken, zoals gewapende constructies, overstromingsbestendige ontwerpen en rampenbestrijdingsplannen, zijn essentieel om de levensduur en veiligheid van gebouwde omgevingen te garanderen. Prefab beton, met zijn duurzame en brandveilige eigenschappen, biedt een uitstekende oplossing voor deze uitdagingen. “Door deze drie pijlers te integreren, kunnen we ons een prefab betonsector voorstellen die duurzaamheid belichaamt, de kracht van digitale innovatie benut en de uitdagingen van een steeds onvoorspelbaardere wereld weerstaat. Het groene, digitale en veerkrachtige bouwecosysteem is klaar om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop gebouwen en infrastructuur worden bedacht, ontworpen, gebouwd en onderhouden en om een nieuwe norm te stellen voor de wereldwijde bouwindustrie.”
Neem dan rechtstreeks contact op met BIBM.
Contact opnemen