Platform over beton en staal in de bouw
<strong>‘Wereldkampioen in corrosiepreventie’</strong>
Circulair paviljoen Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Het centrum werd gebouwd met de nadruk op circulariteit in ontwerp en materiaalkeuze. (Beeld: Tristan Fopma)

‘Wereldkampioen in corrosiepreventie’

Thermisch verzinken is een uniek proces en bestaat al meer dan 150 jaar. Geen enkele andere methode komt volgens Hans Boender van Zinkinfo Benelux ook maar in de buurt van deze meest complete en duurzame vorm van corrosiepreventie voor staal. “Thermisch verzinken is wereldkampioen in corrosiepreventie en zorgt voor een onderhoudsvrije levensduur van vele tientallen jaren.” Ook in de circulaire economie bewijst de eeuwenoude methodiek zijn meerwaarde.

ENCI-groeve trappartijen en uitkijkplatform. Spectaculair uitzichtplatform uit thermisch verzinkt staal met een duizelingwekkende trap die je tot in de groeve brengt. (Beeld: Maité Thijssen)

Zinkinfo Benelux behartigt als brancheorganisatie de belangen van de thermische verzinkers in de Benelux. “Al meer dan 70 jaar houden we ons bezig met het promoten van thermisch verzinken”, zegt Boender. “De conserveringsmethode voor staal werd al in 1742 op laboratoriumschaal ontdekt door de Fransman Malouin, maar pas honderd jaar later tijdens de industriële revolutie op grote schaal toegepast. Destijds werden vooral de kleine voorwerpen verzinkt, die dagelijks op de boerderij gebruikt werden, zoals emmers en teilen. Tegenwoordig zijn die van (gerecycled) plastic en worden juist de stalen balken van de grote stallen verzinkt, om maar eens in de agrarische sector te blijven. En zeker in die omgeving bewijst de lange, onderhoudsvrije levensduur zijn meerwaarde.”

In de loop der jaren is het thermisch verzinken steeds bekender geworden en breed geaccepteerd. “Er is ook al heel veel bereikt als het gaat om het verbeteren van de veiligheid en optimalisaties in energieverbruik en zinksamenstelling om te komen tot CO2-neutrale producten”, zegt Boender. “Een belangrijke doelstelling van de stichting is om als branche gezamenlijk stappen te zetten en verder te komen. Dankzij thermisch verzinken gaan we voor 100% circulair staal. Als het demonteren van een constructie en elders opnieuw opbouwen geen soelaas meer biedt, is het mogelijk om het verzinkte staal aan het einde van de levenscyclus te ontzinken en om te smelten. Het zink wordt dan afgevangen, zodat beide grondstoffen zonder verlies van eigenschappen intact blijven en 100% gerecycled worden. Een sterke troef in de circulaire economie.”

Thermisch verzinken is een hele betrouwbare conservering, resumeert Boender. “Je brengt het aan en het ‘valt’ er niet meer af. Ook niet na tientallen jaren. Kortom, ‘what you see is what you get’.” Om de vele voordelen van thermisch verzinken, ook in de circulaire economie, voor het voetlicht te brengen, organiseert Zinkinfo Benelux regelmatig kennissessies, webinars en learning lunches voor architecten, staalbouwers, opdrachtgevers en andere geïnteresseerden. “Daarnaast verzorgen we als onafhankelijke partij keuringen en inspecties en fungeren we steeds vaker als helpdesk. Ook niet-leden met vragen over thermisch verzinken staan we met raad en daad bij.” 

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met ZINKINFO BENELUX.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Smederijstraat 2
4814 DB Breda
Nederland
Telefoonnummer 076/531 77 44 E-mailadres [email protected] Website zinkinfobenelux.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?