Platform over beton en staal in de bouw
Producten

Werkproces automatiseren, materiaalgebruik optimaliseren

APS 1 kopiëren
Pons-, boor- en knipmachine met vlakstaalmagazijn en BIN-systeem.

Tekst | Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | APS Europe

23 februari 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De staalbewerkingsmachines van APS Europe vinden hun weg over de hele wereld. Over enkele maanden gaat er weer een grote staalbewerkingscombinatie op transport, dit keer naar Australië. Het betreft een volautomatische pons-, boor- en knipmachine met vlakstaalmagazijn die de klant gaat helpen aan een grotere productiecapaciteit, geoptimaliseerde werkprocessen en een hoge kwaliteit van staalproducten. 

Rob Rehorst: “Met het vlakstaalmagazijn en Multipro heb je een configuratie die zelfstandig alles uitvoert.”

Eigenaar Rob Rehorst is weer behoorlijk trots dat hij een staalbouwer met een specifieke wens aan een maatwerkoplossing kan helpen. “Het bedrijf wil twintig uur per dag draaien met slechts een bezetting van twee man in de late diensten. Daarvoor heb je een slimme, volautomatische staalbewerkingsmachine nodig die zelfstandig productie kan maken. Wij zijn die nu aan het bouwen, waarbij een aantal eenvoudige constructies, zoals het hoofdframe en de lades van het vlakstaalmagazijn, door de klant zelf worden gemaakt. Dit is tevens een kostenbesparing op transport. Het is voor ons geen nieuwe combinatie: bij Siem Steur in Volendam wordt er al naar volle tevredenheid mee gewerkt.”

Vlakstaalmagazijn

Een belangrijk aspect van de bewerkingscombinatie is de slimme logistiek. Aan het begin van de aandrijflijn staat aan de ene kant het vlakstaalmagazijn, de RFS 11, en aan de andere kant een dwarstransportgedeelte voor aanvoer van hoeklijnen. Rehorst: “Het vlakstaalmagazijn is een opslagsysteem met elf lades voor plat materiaal. De onderste lade is voor de invoer van stripmateriaal, in de tien andere lades liggen de verschillende maten en diktes opgeslagen. Via ons eigen programma Multipro kan de bediener invoeren wat er in de onderste lade wordt gelegd, stripmaat en aantal en op welke locatie. Het programma weet waar hij de ingevoerde strippen moet opbergen. Het programma weet alle posities van de verschillende stripmaten. De lades hebben elk een draagcapaciteit van tien ton en zijn uitgevoerd met lagers die onder andere ook in heftrucks worden gebruikt. We gaan echt voor de hoogste kwaliteit.”

RBS BIN-systeem (afgebeeld met grotere bakken).

Minder reststaal

Het automatische zit hem in het sorteren en verwerken. Rehorst: “Als de machine niks te doen heeft, gaat de onderste la naar voren en begint de magneetkraan de strippen één voor één naar de aangegeven positie te verplaatsen. Als er voor verwerking een bepaalde strip nodig is, haalt de magneetkraan deze op. Blijft er bijvoorbeeld drie meter over van een zes meter strip, dan legt de machine het reststuk weer terug. Is vervolgens weer een zes meter stuk nodig, dan legt de kraan het stuk van drie meter even in een andere la en onthoudt dat deze restlengte op een andere locatie ligt. Multipro weet alles feilloos te vinden, als je aan het begin maar alles goed invoert. Zo kunnen alle reststukken ook optimaal  benut worden en blijft er veel minder reststaal over.”

Slim bouwen

Aan de afvoerzijde worden de geknipte, geponste en/of geboorde werkstukken opgevangen in het RBS BIN-systeem dat zes tot vierentwintig bakken kan bevatten. Rehorst: “Genoeg mogelijkheden om je producten in te sorteren. Staalbouwers hebben vaak meerdere projecten lopen en daarvoor kunnen ze voorraden aanmaken. Een klant in Schotland bijvoorbeeld levert staalconstructies voor standaard boerenschuren. Met behulp van het BIN-systeem maakt die nu zijn voorraad F-plates uit reststukken. Ander voorbeeld: de ondersteuningsplaatjes (sims) waar staalkolommen op gestorte betonvloeren worden gesteld. Met ons bakkensysteem kun je die heel overzichtelijk in verschillende diktes aanmaken en op de bouw beschikbaar hebben, gecodeerd met postnummers en al. Dat scheelt bij grotere projecten veel zoektijd.”

RBS BIN-systeem.

Gratis uren

“Het mooiste is dat je met het vlakstaalmagazijn en Multipro een configuratie hebt die dit zelfstandig uitvoert”, vervolgt Rehorst. “Dat was de belangrijkste overweging voor onze klant uit Australië. Met voldoende voorraad vlakstaal en hoeklijnen kan de machine ’s nachts zelfstandig een programma draaien. Dat ziet hij als gratis uren. Via een app kunnen de (twee) medewerkers het verloop monitoren. Als een bak vol is, vult de machine gewoon een vrije bak. En door de optimalisatie zorgt Multipro voor een minimalisatie van restmateriaal.”

Schone knip

Het hart van de opstelling bestaat uit een boorunit, een pons- en knipsectie (RPS-504) met flenspons en een hoeklijnschaar. De boorunit zit gekoppeld aan het ponsframe. Rehorst: “Executieklasse 3 en 4 mag je niet ponsen. Boren van bijvoorbeeld kop en voetplaten is dan verplicht. Vandaar deze combinatie. De machine voor Australie krijgt ook een RGP gripper  die tevens als pusher kan werken. De laatste 500 mm kan met een tong geduwd worden waardoor je zelfs de laatste 20 mm nog kunt knippen. Eindstukken van 200 of 300 mm hoef je niet meer weg te gooien.” Ten slotte wijst Rehorst nog op de hoeklijnschaar: “Dat is een dubbelcutschaar met een 12 mm dik mes. Die heeft aan 70 ton voldoende om een hoeklijn van zeg 160 bij 160 te knippen en vervormt het materiaal niet. Je ziet: alle onderdelen dragen bij aan een hoge kwaliteit eindproduct.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details