Platform over beton en staal in de bouw
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. En nu de praktijk!
Kwaliteitsborgers hebben veel voordeel bij gecertificeerde producten en processen.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. En nu de praktijk!

Zij zullen voor elk project een dossier moeten opbouwen. Alleen als hierin exact is vastgelegd welke kwaliteit is geleverd, staan zij sterk wanneer zich later toch gebreken voordoen. KOMO biedt voor deze dossieropbouw zeer efficiënte hulpmiddelen.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is in het leven geroepen om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren en de rechtspositie van de opdrachtgevers van deze bouwwerken te versterken. Naar verwachting treedt de wet per juli 2022 in werking. Vanaf dat moment moeten bouwondernemers kunnen aantonen dat zij de gewenste kwaliteit geleverd hebben. Een goede basis is de toepassing van processen en producten met een KOMO-certificaat. Dan is onafhankelijk vastgesteld dat de kwaliteit voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

KiK maakt zichtbaar wat de bouwer kan doen om de risico’s te managen.

Kiezen voor gecertificeerde producten

“KOMO heeft al ongelooflijk veel processen en producten gecertificeerd”, vertelt Erik-Jan de Bont, operationeel manager van KOMO. “Daar kunnen bouwondernemers en kwaliteitsborgers groot voordeel mee doen. Bij KOMO-gecertificeerde producten, bouwdelen, installaties en processen heeft een onafhankelijke derde de kwaliteit al vastgesteld. In dat geval hoeft enkel nog de kwaliteit van de aansluitingen te worden gecontroleerd. Dat maakt de kwaliteitsborging aanzienlijk efficiënter.”

De voorbereiding

De Bont signaleert dat grotere bedrijven de voorbereiding op de Wkb voortvarend oppakken en dat ook de kwaliteitsborgers ermee bezig zijn. Bij kleinere bouwondernemers ziet hij de voorbereiding trager op gang komen, terwijl juist zij nog weinig met certificering in aanraking zijn gekomen. Toch zullen hoofdaannemers straks van hen verlangen dat zij het aansprakelijkheidsgedeelte voor hun werkzaamheden op zich nemen en hun bijdrage leveren aan de dossieropbouw. “Op het internet vinden deze bedrijven hoe een KOMO-certificering kan worden geregeld”, vertelt De Bont. “Ook KOMO en KiK (KOMO instrument Kwaliteitsborging) kunnen hierbij helpen.” 

In de toekomst komen alle KOMO-certificaten in een elektronische vorm beschikbaar.

Effectieve ondersteuning

Als onderdeel van KiK is een tool ontwikkeld voor iedereen die met kwaliteitsborging te maken heeft, ook voor bouwondernemers. De KiK-tool is een softwareapplicatie waarmee mogelijke risico’s tijdens het bouwproces, hun omvang en de relevante beheersmaatregelen worden gestructureerd en gedocumenteerd. De tool maakt bovendien zichtbaar wat de bouwer kan doen om de risico’s te managen en de bewijslast vorm te geven. De tool heeft een directe link naar alle beoordelingsrichtlijnen en certificaten van producten en processen waarmee dossiervorming – lees ‘bewijslast’ – efficiënt kan worden ingevuld.

Bij KOMO-gecertificeerde processen heeft een onafhankelijke derde de kwaliteit al vastgesteld.

Kant-en-klare Wkb-koker

“Als de Wkb eenmaal van toepassing is, hebben hoofdaannemers behoefte aan dossiervorming door de hele bouwketen. Vergelijk het maar met een estafettekoker waar iedereen de bewijslast voor zijn onderdeel in stopt”, voorspelt De Bont. “Ook voor woningconcepten kan KOMO de koker onafhankelijk beoordelen en deze vertalen naar de eisen van het Bouwbesluit. Dat wekt vertrouwen.”

KOMO streeft ernaar om de vertaalslag voor KOMO-certificaten in een elektronische vorm (die de markt wenst) ter beschikking te stellen. Dan wordt het voor grote en kleine bouwondernemingen nog gemakkelijker om de Wkb in de praktijk toe te passen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details