01:51
30-01-2015

‘Wij BIMmen al veel langer dan de bouw’

BIMmen is in de bouw nog niet lang ingeburgerd. Het geïntegreerd 3D modelleren met verschillende disciplines blijkt in de wereld van machinebouw en plant-design echter al jarenlang een bekend fenomeen. Ingenieursbureau Viro heeft veel ervaring met BIM. “De sub-contractors, zoals de installatiebouwers, hebben een actieve inbreng tijdens het ontwerp van de staalconstructies voor de industriële installaties”, zegt Martin van der Horst, afdelingshoofd bij de vestiging van Viro in Arnhem.

Viro is een internationaal ingenieursbureau met ruim zeshonderd medewerkers vanuit diverse vestigingen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland richten zes vestigingen in Hengelo, Arnhem, Echt, Groningen en Helmond en Schiedam zich op een breed scala aan opdrachtgevers, variërend van machinebouwers tot industriële bedrijven en producenten in diverse marktsegmenten, zoals de automotive, de agrarische industrie en de offshore-industrie en petrochemie.

Met name in de twee laatstgenoemde bedrijfstakken is de vestiging in Arnhem actief. Viro ontwerpt complete staalconstructies voor procesinstallaties. Het ingenieursbureau maakt de sterkteberekeningen, calculeert de materiaalhoeveelheden, creëert het geometrisch 3D-model en levert de werktekeningen aan de equipment-bouwers zodat deze de complete installatie kunnen opbouwen. “Meestal dient een lay-out study van de opdrachtgever als basis voor ons 3D-model. Wij krijgen een volumestudie van de complete installatie aangeleverd. Op basis van alle technische specificaties die we van de klant ontvangen, ontwerpen we een 3D-model. Die specificaties in de offshore en petrochemie-industrie betreffen naast alle belastingeisen bijvoorbeeld ook explosie- en stormbestendigheid en voldoende vluchtwegen in de bedieningsruimten. Maar je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met het hijsen van de installaties. Het is een complex samenspel van technische eisen die in zo’n 3D-model verweven moeten worden”, aldus Van der Horst.

Tekla Structures
Viro gebruikt sinds vijf jaar Tekla Structures voor het detailleren van de staalconstructie in 3D. Het ingenieursbureau heeft veel ervaring met het werken in 3D. Het bureau werkt al heel lang in PDMS (Plant Design Management System) waarin integraal alle elementen zoals de piping, de installaties, de elektra en de staalconstructie in het model kunnen worden verwerkt. Desalniettemin gebruikt Viro nu ook Tekla. “Veel van onze opdrachtgevers zijn ook actief in dit softwareprogramma actief”, aldus Van der Horst. “Tekla is de standaard geworden in het 3D modelleren van staalconstructies, vooral op detailniveau.”

Bij de implementatie heeft Viro ondersteuning gehad van leverancier van Tekla Structures, Construsoft. Dat is Van der Horst uitstekend bevallen. “Gelukkig hadden wij al 3D ervaring binnen boord, maar elk softwareprogramma herbergt toch weer haar eigen karakteristieken. Dankzij de sterke support-afdeling van Construsoft is elk van onze modelleurs in vijf tot zeven dagen getraind in het omgaan met het programma. Construsoft weet met haar nieuwe versies van Tekla Structures prima in te spelen op de wensen vanuit de markt. Wij hebben, net als vele andere gebruikers, behoefte aan een goede uitwisseling tussen PDMS en Tekla Structures. Daar zitten momenteel nog wat haken en ogen aan, maar Construsoft is druk bezig om de plooien glad te strijken.”

Het ontwerpen van de staalconstructies gebeurt in nauw overleg met de sub-contractors die bij de inrichting van een plant betrokken zijn, zoals de leverancier van het leidingwerk, de apparaatbouwers, de installateur, et cetera. “De ontwerpsessies vinden integraal plaats, zodat we allerlei lastige situaties in een vroegtijdig stadium tackelen. Iedere sub-contractor kan zijn technische specificaties inbrengen, zodat wij die in het 3D-model verwerken. Daardoor komen we nooit voor nare verassingen achteraf te staan”, besluit Van der Horst.    ζ

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners