00:47
30-01-2015

Windverbanden in een handomdraai op spanning

Het opspannen van stalen windverbanden gaat sinds de zomer van 2013 sneller dan ooit met de Wyli Tension Disc. Deze spanring zorgt, in combinatie met de gebruikelijke boutverbindingen, voor een eenvoudige montage van staalbouwschoren. Het product wordt steeds populairder in de bouw. Buiten Nederland zijn de ringen toegepast in België, Nigeria, Curaçao en het Midden-Oosten. Wyli Tension Disc, het gelijknamige bedrijf, realiseerde ten opzichte van het halve jaar van 2013 niet voor niets al een omzetgroei van achthonderd procent tot nu.

De Wyli Tension Disc is in 2012 bedacht en ontwikkeld door Erik Gerssen, eigenaar van het gelijknamige bedrijf. Het gepatenteerde product is genomineerd geweest voor de Staalbouwprijs 2014. De juryleden, vakmensen in het constructeursvak, voorspelden dan ook een sterke opmars van het product. De spanring vormt een praktisch en zeer betaalbaar alternatief voor de reeds bestaande spansystemen, die complexer of minder robuust zijn.

De spanring wordt standaard geleverd voor bouten met afmetingen van M12 tot M30, maar alle andere afmetingen zijn mogelijk. Gemaakt van een hoogwaardige staalsoort, is de spanring in hoge mate bestand tegen corrosieve milieus, door de toepassing van het zink-nikkel trommel verzinkproces. Dit resulteert in een hogere corrosiewerendheid dan thermisch verzinken.

De Wyli stelring is beproefd op de TU-Delft waar alle constructieve vragen zijn onderzocht. De montage gaat snel doordat de boutkop precies in de inkeping van de ring past. De Wyli is opgenomen in de tekensoftware zodat tekenaars er eenvoudig mee kunnen tekenen.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners