Platform over beton en staal in de bouw
Winnaars Betonprijs 2021 bekend!

Winnaars Betonprijs 2021 bekend!

Op dinsdag 14 juni vond de uitreiking plaats van de 22ste editie van de Betonprijs. Deze prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. De prijs werd deze editie in 6 categorieën uitgereikt: Bestaande Bouw, Civiele Bouw, Duurzame Bouw, Grensverleggende Bouw, Utiliteitsbouw en Woningbouw.

Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 64ste editie van het Beton Event in de iconische Van Nelle Fabriek. De deskundige zevenkoppige jury heeft 56 inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk werden er 15 projecten genomineerd, verdeeld over 6 categorieën. Na een waardevol juryoverleg zijn de volgende winnaars unaniem vastgesteld. De winnaars ontvingen uit handen van jurylid Machteld Kors een unieke betonnen trofee.

Bestaande bouw: Transformatie gebouw Hoog Lindoduin | ABT

In de categorie Bestaande bouw heeft het project Transformatie gebouw Hoog Lindoduin Den Haag gewonnen. Bij dit project, ingediend door ABT, is een werkwijze toegepast waarbij de samenwerking tussen oud en nieuw beton tot een verbeterd gebouw heeft geleid. 

Civiele Bouw: Rotterdamsebaan | BAM Infra

BAM Infra is met haar project Rotterdamsebaan, de nieuwe weg gelegen tussen knooppunt Ypenburg en de Centrumring van Den Haag de trotse winnaar van de Betonprijs in de categorie Civiele Bouw. Het project wordt door de jury met recht indrukwekkend genoemd. Het is de meest duurzame tunnel van Europa.

Duurzame bouw: Nieuwe Verbinding N69 | Boskalis

De winnaar van de categorie Duurzame bouw is de Nieuwe Verbinding N69, grenscorridor, gelegen in Provincie Noord-Brabant en ingediend door Boskalis Infra. De jury is zeer enthousiast over de integrale benadering die is gehanteerd en een brede uitwerking van duurzaamheidskansen die zijn toegepast. 

Grensverleggende bouw: Appartementengebouw The Line | Hi-Con Nederland BV

Appartementengebouw The Line is het winnende project in de categorie Grensverleggende bouw. Er is op een vooruitstrevende manier gebruik gemaakt van USHG in de gevel. Met een bijzondere tektoniek en verfijnde esthetiek als inspirerend resultaat. 

Utiliteitsbouw: Concertzaal Amare | Hi-Con Nederland BV

Hi-Con Nederland BV sleepte maar liefst in twee categorieën de Betonprijs in de wacht. Naast de Betonprijs voor Grensverleggende Bouw, viel Hi-Con ook in de prijzen in de categorie Utiliteitsbouw. In het project Concertzaal Amare springt de toepassing van het materiaal beton in het oog. Er is gebruik gemaakt van de vormvrijheid in beton, de hoge esthetische kwaliteit, de lage massa en de lange levensduur. Dat leverde de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw op. 

Woningbouw: Westbeat | Royal Haskoning DHV

Tot slot neemt Royal Haskoning DHV de Betonprijs in de categorie Woningbouw mee naar huis. Het woongebouw Westbeat is niet alleen duurzaam en mooi. Het gebouw onderscheidt zich door een slimme overgangsconstructie met grote betonnen bogen dat zeer tot de verbeelding spreekt.

Tevens heeft de jury dit jaar 2 eervolle vermeldingen gegeven, namelijk Eindhoven Noordwest (Heijmans) en Verduurzaming woningbouwskeletten met CO2-arm beton  (ABT en Voorbij Prefab). 

Genomineerden en uitreiking

Alles nog eens rustig bekijken? Op de website Betonprijs.nl kunt u alle toelichtingen van de jury lezen en bekijken welke organisaties bij de genomineerde en winnende projecten betrokken waren.

Jury Betonprijs 2021

  • Peter Gossink (Heijmans)
  • Marten Klein (Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam)
  • Machteld Kors (UNStudio)
  • Rudi Roijakkers (ABT)
  •  Peter Struik (Rijkswaterstaat)
  •  Reinald Top (Zwarts Jansma Architecten)
  •  Gert van der Wegen (SGS Intron B.V.)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details