Platform over beton en staal in de bouw
Winnaars Circular Awards 2022
Beeld: V.l.n.r. Nick Heesakkers (Janssen de Jong Bouw), Laurens Nolet (Roetz) en Bjorn Brink (Aeres Hogeschool). Foto credits: Anne Reitsma

Winnaars Circular Awards 2022

Aftrap van Week van de Circulaire Economie met winnaars Janssen de Jong Bouw, Roetz en Aeres Hogeschool

De winnaars van de Circular Awards 2022 zijn bekend. De Circular Award Business Large 2022 is gewonnen door Janssen de Jong Bouw (project ModuFair) en de Circular Awards Business Small 2022 door circulair fietsenmerk Roetz. De Circular Award Public 2022 werd uitgereikt aan Aeres Hogeschool. Zij zijn de meest innovatieve bedrijven en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Daarnaast ontvingen Menno Rubbens, Sandra Nap en Bram Peters de erkenning ‘Circular Hero 2022’ voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie afgetrapt.

Circular Award Business Large 2022: Janssen de Jong Bouw (ModuFair)

Janssen de Jong Bouw ontwikkelde het woningbouwsysteem ModuFair, om circulaire appartementencomplexen te kunnen bouwen. Hierbij worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor deze aan het einde van de levensduur een tweede of derde leven kunnen krijgen bij een ander gebouw.

In gesprek met staatssecretaris Vivianne Heijnen (L) tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Foto credits: Anne Reitsma

Juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS, winnaar Circular Awards Business 2021): “ModuFair is een circulaire kijk op de bouw van appartementen. Er worden zo goed als geen virgin materialen gebruikt, enkel secundair en biobased. Daarnaast waarderen we de business case, omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

Circular Award Public 2022: Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool heeft een nieuw duurzaam schoolgebouw in Almere. Zo is het dak van de ‘Groene Long’, zoals het gebouw heet, gered van de brandstapel. Het casco is gemaakt van circulair beton en het meubilair is meegenomen uit het oude pand, refurbished of tweedehands gekocht.

De jury gaf aan de voorbeeldfunctie van dit nieuwe gebouw voor haar studenten te waarderen. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer (strategisch adviseur Utrecht Sustainability Institute): “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details