Platform over beton en staal in de bouw
Winnaars van de Construsoft BIM Awards

Winnaars van de Construsoft BIM Awards

Onlangs zijn de winnaars van de Construsoft BIM Awards bekend gemaakt.

We zetten vier winnaars in de spotlight.

Winnaar ‘Publieke projecten’ + ‘Publieksprijs’

CSM Steelstructures | FENIX

“De hoge mate van detaillering en samenwerking zorgen voor een uitmuntende uitvoering van dit technisch veeleisende project.”

Het project ‘FENIX’ van CSM Steelstructures betreft de transformatie van de voormalige San Franciscoloods in Rotterdam tot het nieuwe Fenix Migratiemuseum. Dit indrukwekkende project omvat de Tornado, een dubbele trap met een uitkijkplatform die door het gebouw heen wervelt en boven het dak uitstijgt. De jury is het unaniem eens: dit is de absolute winnaar in de categorie publieke projecten. De jury prijst de combinatie van pointclouds en parametrisch ontwerp met behulp van Grasshopper en Tekla. Ook bij het publiek gooide deze inzending hoge ogen, wat resulteerde in de meeste stemmen. Dit zorgt ervoor dat CSM Steelstructures er ook met de publieksprijs vandoor gaat. 2 prijzen dus!

De hoge mate van detaillering en de samenwerking tussen de verschillende disciplines zorgen voor een uitmuntende uitvoering van dit technisch veeleisende project. Dankzij de intensieve samenwerking tussen onder andere CSM, EGM architecten, CIG, Woodwave, en IFS, ondersteund door een gedetailleerd BIM-model, konden de uitdagingen van dit project worden overwonnen. Verder waardeert de jury de focus op duurzaamheid en de herbestemming van de bestaande loods.

Frank Maatje, directeur Bouwen met Staal, voegt toe: “De beplating is op een indrukwekkende manier gerealiseerd. Deze bestaat uit zeven segmenten die zorgvuldig aan elkaar zijn gelast. Vervolgens zijn de lasnaden volledig glad geslepen en gepolijst, waardoor de beplating weer glanzend en naadloos oogt. Het lijkt net alsof het weer één plaat is. Chapeau!”

Winnaar ‘Industriële projecten’

Mathieu Gijbels | Brouwerij Roman, Oudenaarde

“Een naadloze integratie van nieuwe en bestaande structuren door succesvolle inzet van BIM.”

Het project ‘Brouwerij Roman’ door Mathieu Gijbels betreft de uitbreiding van een van de oudste familiebrouwerijen in België. Een nieuwe brouwzaal verdubbelt de capaciteit tot 200.000 hectoliter per jaar. De jury is onder de indruk van de aanpak: “Gaaf om te zien dat voor dergelijke lastige bestaande situaties zo succesvol BIM kan worden gebruikt. De gedetailleerde digitale representatie in Tekla Structures, gecombineerd met 3D-scanning en pointclouds, zorgt voor een naadloze integratie van de nieuwe en bestaande structuren.”

Voor dit project hebben ze binnen Tekla Structures de gehele staalconstructie en alle prefab-beton elementen met een detailniveau van LOD400 uitgewerkt.

De samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals 360 Architecten en Mouton, werd vergemakkelijkt door het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures. Dit zorgde ervoor dat alle projectleden real-time toegang hadden tot de meest actuele projectinformatie, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid tijdens de bouw aanzienlijk verbeterde.

Verder was de jury te spreken over de innovatieve toepassing van Augmented Reality (AR) via Trimble Connect AR. Hiermee konden de bouwplannen gevisualiseerd worden, wat een duidelijk beeld gaf van het te bouwen project.

Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe BIM-technologie en geïntegreerde workflows bijdragen aan de succesvolle realisatie van complexe industriële bouwprojecten.

Winnaar ‘Infrastructurele projecten’

Meerdink Bruggen | Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024

“Een technisch geavanceerd brugproject, waarbij maximaal is ingezet op hergebruik van materialen.”

Het project ‘Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024’ door Meerdink Bruggen is een indrukwekkend voorbeeld van circulair bouwen en innovatief brugontwerp. De jury is onder de indruk van de hergebruikte materialen en de toepassing van geavanceerde technologieën. Jurylid Hans Hendriks benadrukt: ‘De combinatie van pointclouds en prefab elementen, samen met het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures, heeft geleid tot een project dat zowel duurzaam als technisch geavanceerd is.’

Meer dan 80% van de nieuwe Lamgatsebrug is gemaakt van gerecycled materiaal. Het materiaal werd gevonden in 55 mm dikke stalen onderdelen van een oude ProRail spoorbrug. Door het gebruik van 3D-scans van de bestaande brug, omgezet in gedetailleerde 3D-tekeningen, werd de constructie tot op bout-niveau inzichtelijk gemaakt. Dit zorgde voor een nauwkeurige en efficiënte planning en uitvoering.

De jury waardeert de duurzame aanpak en het innovatieve gebruik van technologie. Dit project toont aan dat circulair bouwen niet alleen de toekomst is, maar ook nu al gerealiseerd kan worden.

Winnaar ‘Kleinschalige projecten’

Draisma Bouw | Villa Vaassen

“Uitzonderlijke kwaliteit door integratie van diverse materialen ondersteund door BIM-processen.”

Draisma Bouw heeft met project ‘Villa Vaassen’ een prachtig gebouw gerealiseerd. De jury is onder de indruk van de manier waarop dit project geavanceerde technologieën en diverse materialen combineert: “De integratie van hout, beton en staal, ondersteund door BIM-processen, heeft geleid tot een project van uitzonderlijke kwaliteit.”

Het ontwerp en de uitvoering zijn gerealiseerd met behulp van VDC/BIM-processen, wat maximale interoperabiliteit en precisie mogelijk maakte. De materialenkeuze was cruciaal, met een focus op de flexibiliteit en duurzaamheid van hout, gecombineerd met beton en staal. Trimble Connect als CDE zorgde daarbij voor een soepele communicatie en samenwerking door het hele bouwproces heen.

De jury is tot slot erg te spreken over het gedetailleerde 3D-model. Naast de prefab betonnen onderdelen, stalen kolommen, HSB-wanden en de gelamineerde houten elementen, zijn zelfs de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties zorgvuldig geïntegreerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details