Platform over beton en staal in de bouw
Wonderwoods Utrecht: een ‘levend’ stadsicoon
De boombakken en plantenbakker zijn vervaardigd met terrazzo beton dat voorzien is van Aalborg White Cement.

Wonderwoods Utrecht: een ‘levend’ stadsicoon

In het Utrechtse stationsgebied realiseert Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam) vanaf eind 2020 Wonderwoods. Wonderwoods omvat twee spraakmakende groene torens die met elkaar verbonden worden door een ondergrondse één-laagse parkeergarage. De torens met een oppervlakte van in totaal 81.000 m² krijgen een divers programma met onder andere huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie, cultuur en een semipublieke dakpark. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Wonderwoods Development en is onderdeel van de herontwikkeling van het Beurskwartier. De bouw van Wonderwoods wordt naar verwachting medio 2024 afgerond.

Natuur in de stad

Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van circa 105 en 70 meter hoog. De hoogste toren, naar het ontwerp van Stefano Boeri Architetti, komt aan de Croeselaan en wordt voorzien van een verticaal bos van beplanting aan de balkons en gevels. De tweede toren komt naast bioscoop Kinepolis en wordt gekenmerkt door de voor MVSA Architects typerende rondingen in de gevels. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels. Naast de circa 1200 plantenbakken en de 161 grote boombakken aan de gevels van de hoogste toren, zijn vrijwel alle daken groendaken geworden met een waterretentie functie. Deze daken houden het regenwater vast om later via een volautomatisch systeem weer te dienen voor de bewatering van al het groen.

Wonderwoods wordt een verticaal bos in Utrecht.

Duurzaamheid

Bij de realisatie van Wonderwoods wordt uitgegaan van de hoge ambities en wensen voor duurzaamheid, groen en gezondheid. Om duurzaamheid in alle lagen door te voeren Hebben de kantoren een BREEAM Excellent certificaat behaald.

Wit beton wordt wereldwijd meer en meer gebruikt

De toren van MVSA Architects is voorzien van wit beton. Voor de toren van Stefano Boeri Architetti is gekozen voor terrazzo gevels met een basis van wit beton. Verweven in een verticaal bos zijn zij dus een inspiratie voor de rest van de wereld. Meer dan 10.000 planten en 360 bomen zullen ondersteund worden door mooie, rustgevende gevels én balustrades. Wonderwoods is een ‘living landmark’ dat ter inspiratie dient voor andere steden om de natuur terug te halen naar de stad.  De gevelpanelen en balkons zijn vervaardigd met Aalborg White Cement, die door zijn chemie, de puurheid van het witte cement en de mechanische eigenschappen kunnen worden bereikt in beton. 

De prijs-/kwaliteitverhouding is uitstekend

Door de reflectie kan men ook besparen op bijvoorbeeld de koeling. Bovendien is het eenvoudig te reinigen. De keuze voor wit beton is dan ook een architectonische en esthetische keuze. Het terrazzo met de wit betonnen accenten in combinatie met het groen geven Wonderwoods het gewenste elan.  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Wonderwoods development BV: G&S Vastgoed

Bouwkundig aannemer
Bouwcombinatie Wonderwoods VOF: Boele & van Eesteren / KondorWessels Amsterdam

Architect
Stefano Boeri Architetti
MVSA Architects

Constructeur
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Bouwkundige uitwerking
INBO 

Geotechnisch advies
Crux
Duurzaamheid & BREEAM

Arcadis
Wit cement
Aalborg White Cement

prefab betonelementen
Westo Prefab Betonsystemen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details