Woods studentenflats Leuven
00:50
11-08-2017

Woods studentenflats Leuven Combinatie van betonelementen

Begin 2017 rondde VERHEYEN BETON de samenwerking met het Woods project af. Het project betreft studentenflats nabij het station van Leuven in de Martelarenlaan. Om het bouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, combineerde VERHEYEN verschillende betonelementen tot één geheel. Daardoor verminderde het aantal te monteren elementen met meer dan vijftig procent.

Van eind 2016 tot begin 2017 verzorgde VERHEYEN BETON de gevelelementen voor de nieuwe studentenflats bij het station van Leuven in de Martelarenlaan. Woods, zoals het project werd genoemd, werd ontworpen door architectenbureau Crepain Binst Architecture in Antwerpen. De gevels van het gebouw kregen een felle, heldergroene kleur. De combinatie van de kleur met een zeer strakke vormgeving was een echte uitdaging voor VERHEYEN BETON. Alle elementen zijn schuin aflopend geproduceerd, om zodoende druiplijsten te vermijden. Uiteindelijk werd er ook voor een licht gezuurde afwerking gekozen. Deze afwerking staat garant voor een mooi egale kleur over het gehele gebouw.

Oorspronkelijk waren er ongeveer negenhonderd verschillende betonelementen nodig voor het hele gebouw. Balken, kolommen en penanten waren afzonderlijk gedetailleerd. Om de kosten voor de klant toch zo veel mogelijk te drukken, werden deze verschillende onderdelen gecombineerd tot één geheel. Zo werd het aantal te monteren elementen met meer dan de helft naar beneden gehaald. Uiteindelijk gebeurde de montage van de 370 onderdelen na het optrekken van de structuur met een mobiele kraan.

Het gebouw toont dat indien er een juist evenwicht kan worden gevonden tussen architecturale verwachtingen en een realistische uitvoering er een zeer mooi resultaat bekomen kan worden.

Tekst en beeld: Verheyen Betonproducten

beton en staalbouw partners

VERHEYEN BETON MariakerkeCambridge Assessment Verheyen Beton