VERHEYEN BETON Mariakerke
01:26
09-08-2017

WZC Zuiderlicht Mariakerke Hoogwaardige gevel in verschillende afwerkingen

Aan de groene en rustige rand van Mariakerke bij Gent werd begin maart 2016 gestart met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, dat plaats moet bieden aan 144 senioren. Het OCMW Gent koos voor de THV Arch & Teco – De Vloed voor het ontwerp en de studie en de Gentse afdeling van Strabag Belgium voor de uitvoering.

Voor de ruim 4.100 m² grote gevel, de vijftien vierkante kolommen van zes meter hoog en de dorpels werd gekozen voor hoogwaardig wit architectonisch beton in verschillende afwerkingen: glad, gezuurd, uitgewassen en plankenstructuur. Een intens overleg tussen het bouwteam en VERHEYEN BETON leidde er uiteindelijk toe dat de eerste elementen reeds drie maanden na de opdracht op de werf werden geleverd. De gevel werd opgedeeld in 369 elementen, waarbij die van de bovenste verdieping tot ca. 4,5 m hoog waren. Een derde van de transporten verliep hierdoor met speciale schuinladers, maar extra kraanbewegingen, verankeringen en voegen werden uitgespaard.

Duurzaamheid (E50 en K30) was in dit project van heel groot belang en daarom werd gekozen om de gevel uit te voeren met sandwichpanelen. De constructieve binnenwanden werden samen met de 14 cm isolatie (PIR) en esthetische buitengevel in één beweging gemonteerd. Een dergelijk systeem komt de bouwsnelheid alleen maar ten goede. VERHEYEN BETON is voor dit type projecten een ideale partner: een team van ervaren ingenieurs en tekenaars ontfermt zich over de volledige studie, detaillering en verankeringen van de elementen.

De verbinding bij sandwichpanelen tussen het binnen- en buitenspouwblad wordt bij VERHEYEN BETON uitgevoerd met C-Grid®. Deze carbonverbinding is economischer, makkelijker te plaatsen en thermisch inert in vergelijking met de klassieke inox sandwichplaatverankeringen. Door deze dunne rasterstructuur onder 45° te plaatsen, kan men nog een stap verder gaan in de optimalisatie van sandwichpanelen. Bij een klassieke opbouw neemt het binnenblad alle lasten op en hangt het buitenblad aan deze constructieve binnenwand. Door gebruik te maken van C-Grid® kunnen binnen- en buitenblad gaan samenwerken als één (geïsoleerde) wand. Deze composiete werking zorgt ervoor dat het binnenblad veel dunner uitgevoerd kan worden. Dit betekent niet alleen een goedkoper paneel, maar door het gereduceerd gewicht ook minder transporten op de weg, minder zware funderingen en minder kraankosten op de werf.

De sporthal in Velzeke werd door AMV architecten ontworpen als een klassieke hal met balken en kolommen. Samen met VK Architects & Engineers heeft VERHEYEN BETON dit project herbestudeerd waarbij de 558 m² panelen tot acht meter hoog zonder kolommen en balken in een recordtempo door aannemer E. Rombaut werden gemonteerd. Het binnen- en buitenblad van telkens acht centimeter beton werden verbonden met C-Grid® met tien centimeter drukvaste isolatie ertussen.

Tekst en beeld: Verheyen Betonproducten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Over Verheyen Betonproducten NV

beton en staalbouw partners

Kramp BrandwerendheidWoods studentenflats Leuven