Platform over beton en staal in de bouw
Zelfklimmend bekistingssysteem brengt de deadline binnen handbereik
CIT Blaton koos voor PERI vanwege haar expertise in bekistingen voor liftkernen in torengebouwen.

Zelfklimmend bekistingssysteem brengt de deadline binnen handbereik

Het vroeg wel ingenieuze bekistingssystemen om de toren te bouwen binnen de gestelde termijn van 18 maanden.

De Silver Tower telt 8 ondergrondse en 32 bovengrondse verdiepingen inclusief 2 technische verdiepingen. Toch stond voor de bouw van de toren slechts 18 maanden. En dat terwijl CIT Blaton moest dealen met nog meer grote uitdagingen. Zo werd de Silver Tower opgetrokken in het hart van Brussel, waar elke ruimte voor de inrichting van een bouwplaats, de plaatsing van een torenkraan of de opslag van bouwmaterialen ontbrak. Dat vroeg om een strak georganiseerde logistiek. Daarnaast vereiste het ontwerp – bijvoorbeeld bij de vide boven de entree – solide ondersteuningsoplossingen. Dankzij de bekistingsmethoden van PERI werd de 137 meter hoge Silver Tower toch binnen de afgesproken termijn opgeleverd.

Complexe bekistings- en ondersteuningsoplossingen

Zodra de opdracht een feit was, ontwierpen de engineers van PERI in recordtempo de bekistingswerken. De bekistingen moesten niet alleen de juiste vorm krijgen, ook de aan- en afvoer van de bekistingselementen moest mogelijk zijn in het krappe werkgebied. Dit maakte de ontwerpen zeer complex. Maar uiteindelijk stond daar de ACS klimbekisting (Automatic Climbing System) van PERI waarmee de medewerkers veilig konden klimmen zonder torenkraan en waarmee de aannemer elke vijf dagen één verdieping omhoog kon. Met geen enkel ander bekistingssysteem had de aannemer dit hoge bouwtempo voor elkaar kunnen krijgen.

Dankzij een strikte planning en een goed geoliede logistiek zorgt PERI voor een optimaal verloop van de bekistingswerken.

Kant en klaar op de bouwlocatie

De productie van de maatwerkbekistingen vond plaats in de ateliers van PERI in Schijndel en CIT Blaton. Een groot gedeelte van de bekistingen werd hier ook al in elkaar gezet, zodat ze op de bouwlocatie enkel nog samengevoegd hoefden te worden. Dat betekende een aanzienlijke tijdwinst voor CIT Blaton. Naast het ACS klimsysteem werden op de bouwlocatie nog veel andere systemen van PERI ingezet, waaronder de VARIO GT 24 Drager wandbekisting, de SKYDECK vloerbekisting, VARIOKIT engineerskit, PERI UP Flex Trap 75, PERI UP Flex wapeningssteiger en MULTIPROP aluminium schoren.

PERI UP trappentorens verzekeren een veilige toegang tot de kern en tot de werksteigers voor de arbeiders.

Snel. Kostenbesparend. Deskundig 

“Het ACS klimsysteem van PERI is licht, goed en praktisch”, vertelt Yves Uyttenhove, projectleider bij CIT Blaton. “Dankzij de klimkisten konden wij onze deadline halen. De doorlooptijd van de bekistingswerken was minimaal en we konden flink besparen doordat we geen extra kraan hoefden in te zetten. Daarnaast hebben we PERI leren kennen als een deskundig partner. De engineers legden in notime de oplossingen op tafel voor zeer complexe problemen, passend binnen de voorschriften voor bouwlocaties en kernbekistingen in torengebouwen.”

Het gesloten werkplatform is opgebouwd uit meerdere niveaus. De bekisting is opgehangen onder een bovenliggende werkvloer, waardoor er veel meer ruimte vrijkomt.

Flexibele bekistingen

Voor de Silver Tower werd het ACS systeem zo ontworpen, dat zowel de dikke wanden in de onderste bouwlagen als de dunnere in de hogere bouwlagen met dezelfde bekisting konden worden gestort zonder noemenswaardige aanpassingen. Ook dat leverde tijdswinst en besparingen op. Het klimsysteem was voorzien van een gesloten werkplatform, waarin de bekisting zich bevond op verschillende niveaus en werd opgehangen onder een bovenliggend werkplatform. Zo ontstond er meer werkruimte en werd de uitvoering gemakkelijker.

Veelzijdig in oplossingen

Ook de andere systemen boden oplossingen voor de bekistingsuitdagingen. Zo werd voor de stabiliteit en sterkte van de toren op de 16e, 17e en 18e verdieping de SKYDECK vloerbekisting ingezet. Ter ondersteuning van de 24 schuine kolommen op de begane grond werd de VARIOKIT oplossing toegepast en om de veiligheid van de werknemers te borgen, werden PERI UP trappentorens opgebouwd. “PERI had voor alle problemen een oplossing.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details