prefab hoogbouwoplossingen
01:56
17-05-2017

‘Zo snel mogelijk de hoogte in’

In Nederland is grote behoefte aan nieuwe woningen, vooral in binnenstedelijk gebied. Vanwege ruimtegebrek is hoogbouw noodzakelijk. Om projecten snel van de grond te krijgen, maar anderzijds ook de beheersbaarheid in het proces te waarborgen en risico’s te beperken, neigt men steeds meer naar prefab oplossingen. Bestcon heeft zich gespecialiseerd in prefab hoogbouwoplossingen en heeft de ambitie in 2020 dé prefab hoogbouwspecialist van Nederland te zijn. 

Bestcon heeft een unieke troefkaart in handen om de beoogde ambitie te bereiken; de voorgespannen massieve betonnen systeemvloer Bestcon 60. “Het is een massieve voorgespannen plaatvloer om snel verdiepingsvloeren in appartementsgebouwen, hotels en utiliteitsgebouwen te kunnen realiseren,” zegt Tjalling Booij van Bestcon. “Als prefab hoogbouwspecialist nemen we het volledige prefab betonnen casco voor rekening, inclusief wanden, trappenhuizen, liftschachten, bordessen en galerijplaten. Deze manier van bouwen maakt dat we ontzettend snel de hoogte in kunnen gaan, op een gecontroleerde manier en met minimale risico’s voor aannemer en opdrachtgever.” Gebouwen als de Marquant in Pijnacker, het Energiekwartier in Den Haag en het Van der Valk hotel in Nijmegen en Lent zijn in Bestcon 60 uitgevoerd.

Droogbouwen
De massieve plaatvloer gaat uit van het droogstapelbouwprincipe en voldoet aan de geluidseisen voor gestapelde woningbouw. “Anders dan de traditionele bouw waarbij zoveel mogelijk wordt gekoppeld, wordt bij onze methodiek van droogbouwen en doorstapelen zoveel mogelijk ontkoppeld”, zegt Jeroen van Helvoirt van Bestcon. “De stabiliteit wordt behaald door de prefab elementen op een slimme manier te positioneren. Het grote voordeel van de voorgespannen vloer is dat deze tijdens montage niet ondersteund hoeft te worden en ook geen constructieve vul-/afstortlaag vraagt. De installateur kan vrijwel direct aan de slag met het installatiewerk en heeft alle vrijheid. Daarnaast kunnen we allerlei maatwerkoplossingen treffen, zoals het fabrieksmatig aanstorten van prefab balkons, consoles in de prefab wanden met ingestorte koudebrugonderbreking of instortvoorzieningen ten behoeve van kalkzandsteen binnenwanden of HSB-elementen. We kunnen zelfs tijdens het bouwen de HSB-elementen al met de kraan naar boven draaien. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een prefab badkamer. In overleg maken we hiervoor een speciale voorziening op de vloer. Kortom, we doen er alles aan om te komen tot een optimale efficiency voor alle betrokken partijen in het bouwproces.”

prefab hoogbouwoplossingen

Toegevoegde waarde
Bestcon 60 kent volgens Van Helvoirt weinig beperkingen. “Zo lang de overspanning binnen de breedte van 3,60 meter valt en binnen een lengte van 10 meter is alles mogelijk. We kunnen onbeperkt in hoogte bouwen zonder gebruik te hoeven maken van ondersteuningsconstructies. In onze fabriek worden de prefab oplossingen onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd om vervolgens op afroep naar de bouwlocatie te worden getransporteerd. Dankzij een eigen mallenafdeling zijn exotische vormen ook geen enkel probleem, net zoals een verregaande integratie van installaties. Op termijn sluiten we de integratie van complete installaties in de vloeren niet uit. Sterker nog, het gebeurt nu al incidenteel dat we kanalen of vloerverwarming fabrieksmatig instorten.”

Bestcon is prefab leverancier, co-maker en regisseur, resumeert Booij. “We kijken graag al in de ontwerpfase mee hoe we een project in samenwerking met de opdrachtgever en betrokken partners tot een goed einde kunnen brengen. Onze toegevoegde waarde zit hem niet alleen in onze voorgespannen massieve betonnen systeemvloer Bestcon 60, maar ook in ons sterke netwerk. We zijn met recht een co-maker in prefab en kunnen aanverwante disciplines relatief eenvoudig organiseren. We zien onze concurrentie dan ook niet zozeer in andere prefab bouwers, maar in de traditionele bouwsystemen. Met onze benadering gaan wij de uitdaging graag aan om de vergelijking met traditionele bouwoplossingen in het voordeel van prefab te beslechten.”

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Bestcon

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

BetonvloerenFrankema Multivloeren