Platform over beton en staal in de bouw
Zo voorkom je factuurfraude: IBAN-controle en Factuur2Liemar

Zo voorkom je factuurfraude: IBAN-controle en Factuur2Liemar

Factuurfraude (of brievenbusfraude) plegen klinkt moeilijker dan het is. De fraudeur onderschept de echte factuur bij verzending, past het rekeningnummer aan naar bijvoorbeeld dat van een geldezel en verzendt de aangepaste factuur naar de geadresseerde. De kans is groot dat die laatste de factuur gewoon betaalt. Onder bedrijven vallen dan ook steeds meer slachtoffers. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat jij en jouw bedrijf hier geen slachtoffers worden.

IBAN-naamcontrole

In het Verenigd Koninkrijk en Nederland is het al ingevoerd: de IBAN-naamcontrole voor digitale overschrijvingen. Zo werkt het. Tijdens het invoeren van een overschrijvingsopdracht controleert de bank of het rekeningnummer (IBAN) en de naam van de begunstigde overeenstemmen. Is dit niet zo? Dan krijg je een melding van de bank. Je kunt dan zelf eerst controleren wát er niet klopt. Het systeem is namelijk nog niet perfect. Door bijvoorbeeld de enorme variatie in schrijfwijze van namen (Janssen, Jansen, Jansen BV etc.) kun je een onterechte melding ontvangen.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de IBAN-naamcontrole niet werkt bij sommige andere vormen van fraude, zoals phishing. De IBAN-naamcontrole is dus een erg goed hulpmiddel, maar geen sluitende oplossing die je blind kunt vertrouwen.

Belgische strijd tegen factuurfraude

Het tegengaan van fraude in het betaalverkeer staat bij de Belgische banksector hoog op de agenda. Er wordt dan ook onderzoek gedaan naar verschillende mogelijke oplossingen om de strijd zo effectief mogelijk aan te gaan. Hierbij wordt ook de BAN-naamcontrole ingezet. Vooralsnog zal het gaan om Belgische rekeningnummers. De Europese Commissie buigt zich nog over Europese controles. De Belgische sector is intussen al volop aan de slag met het inrichten van dit systeem, om snel uit te kunnen rollen.

De Factuur2Liemar-oplossing

De gebruikers van Factuur2Liemar in LiemarX hebben nog minder kans om slachtoffer van factuurfraude te worden. Je aankoopfacturen digitaal verwerken in LiemarX is een manier die factuurfraude direct tegengaat. Bij het digitaal verwerken van de inkoopfacturen controleert LiemarX of het IBAN-nummer op de factuur wel klopt met die in de ERP-database. Als dat niet zo is, ontvang je meteen een waarschuwing. Wil je meer weten over onze geautomatiseerde inkoopfactuur-verwerkingsoplossingen? Neem contact op met Niels Oudenaarden via [email protected] of bel 040 248 4041.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details