Kathodische bescherming stopt het corrosieproces onder water en in de bodem, bijvoorbeeld voor damwanden en kades, maar ook voor staal in beton. Van oudsher wordt hiervoor het opofferingssysteem gebruikt, waarbij onedel metaal oplost in de natuur zodat de onderlaag vrijblijft van corrosie. Dit systeem is echter niet duurzaam, vertelt Tenynke Hoekstra, business unit manager Kathodische Bescherming bij Van der Heide. “Er blijft veel materiaal achter in de natuur. Het gaat dan om tonnen aan metaal en dat hoeft niet, want het opgedrukt stroomsysteem is een betrouwbaar, veilig en duurzaam alternatief.”
Het principe is om het corrosiepotentiaal van een metalen object te verlagen. Dit kan met een beschermstroom of door gebruik te maken van opofferingsanodes. Het te beschermen metaal wordt in beide gevallen kathodisch gemaakt en is niet meer vatbaar voor roest. Hoekstra: “Dit systeem heeft veel voordelen: de stroom is regelbaar en beschermt onder wisselende omstandigheden en er zijn weinig anoden nodig om grote beschermstromen te realiseren, wat het goedkoper maakt. Ook heeft het systeem een lange levensduur.”
Uit onwetendheid kiezen veel partijen nog steeds voor het opofferingssysteem. Hoekstra: “Wij zetten nu vol in op het opgedrukt stroomsysteem. Zo praten we met de havenbedrijven van Rotterdam en Antwerpen en ook met andere partijen, zoals gemeenten. Zij hebben hierin een voorbeeldrol.” Het opgedrukt stroomsysteem is goed inzetbaar in de bouw, zelfs in bestaande situaties. “We passen OSS toe zodat het corroderen stopt en monitoren op afstand dit hele proces. Zo kunnen we tijdig ingrijpen en besparen we op materiaal en uren. Maar nog belangrijker: we reduceren onze footprint met OSS.”